Polen udsender kortfilm om landets historie, manipulation mener kritikerne

Jalta konferencen Foto: U.S.Army

Polen(VIDEO): Det Polske Nationale institut for Ærindring (IPN) har udsendt en animeret film om landets historie, hvis formål er at udstille polakkernes lidelser og heroisme. Filmen viser tiden under og efter Anden Verdenskrig, under nazistisk og sovjetisk styre, heriblandt at polakker blev forrådt af Vesten under Jalta konferencen og blev tvunget til at kæmpe for frihed alene.

Det bemærkelsesværdige er, at blandt andet Lech Wałęsa og Solidarnosc ikke bliver nævnt i filmen. Derudover at polske jøder kun bliver omtalt i filmen i sammenhæng med, at polakkerne forsøgte at redde dem fra holocaust og gøre verden opmærksom på jødernes lidelser.

“Vi er de første til at fortælle verden om Holocaust”, siges det i filmen, hvor der samtidig vises den polske frihedskæmper Jan Karskis forsøg at fortælle USAs præsident Franklin D. Roosewelt om Holocaust.

Filmen, som af nogle bliver kritiseret for usand eller delvis usand fremstilling af historien, er produceret på både polsk og engelsk under titlen “Unconquered” (Ubesejrede). Den engelske version er indtalt af skuespiller Sean Bean  fra “Throne Games”. ota

Share This