Polen og militærudgifterne

Polsk militær, her i Afghanistan Foto: Polish Ministry of National Defence

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Står det til Polens præsident Andrzej Duda skal miliærudgifterne op på 2.5 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) allerede i 2025 og ikke, som planlagt, i 2030. Det gentog han i en stærkt patriotisk tale i forbindelse med den store militærparade i Warszawa for nylig i anledning af 98-året for sejren over bolsjevikkerne i slaget om Warszawa.

Heltene fra 1920 og Polens dengang to navnkundige ledere Jozef Pilsudski og ministerpræsident Wincent Witos ser Duda som forbilleder, for begge evnede at mobilisere omkring ikke mindre end en million frivillige. I dag har vi, erklærede Duda, territorialforsvaret, også en ”hær af frivillige”.

Kort før militærparaden havde Duda udnævnt en del nye generaler. Duda takkede i sin tale NATO for at bidrage til at give Polen sikkerhed, står det til ham skal de amerikanske baser på rotationsbasis gøres permanente. Men Polen skal også være i stand til at forsvare sig selv, sagde han, indirekte en erkendelse af, at NATOs musketeréd, traktatens paragraf 5 i traktaten slet ikke er så sikker som før. Alliancer har mistet betydning, NATO sin sammenhængskraft.

Under militærparaden blev der fremvist nye våben, såvel fly som kampvogne. Polen står ikke længere samlet omkring højtideligheden af historiske mindedage, og slaget om Warszawa i 1920 er ingen undtagelse. Oppositionen i Polen boykottede de officielle militære parader. Oppositionslederen Grzegorz Schetyna erklærede, at regeringen havde ødelagt og undermineret det polske forsvar og det nationale fællesskab.

Regeringen har fremlagt ambitiøse planer for modernisering af de væbnede styrke, men både moderniseringsprogrammet og terrritoralforsvaret har været stærkt kritiseret både i og uden for Polen.

Share This