Ad

Polen og Israel forholdet – følelser og geopolitik i uskøn blanding

Israelske flag i Auschwitz Foto: Emmanuel Dyan

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Israel: Polakkerne har fået antisemitismen ind med modermælken. Det erklærede den nye chef for Israels udenrigsministerium Israel Katz for nylig i forbindelse med afholdelsen af den polsk-amerikanske Mellemøsten-konference i Warszawa, og han er slet ikke den første i Israel, der har fremsat påstanden.

I forbindelse med samme konference rejste USA’s udenrigsminister Mike Pompeo uventet spørgsmålet om erstatning til jøder for beslaglagt ejendom, og under besøget på det jødiske museum ”Polin” omtalte Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu endnu engang polakkers påståede samarbejde med nazisterne under 2. verdenskrig.

Det fik ministerpræsident Mateusz Morawiecki til i protest at aflyse sin deltagelse i mødet i Jerusalem mellem Israel og Visegrad-landene. Der raser lige nu en strid mellem regeringen og det jødiske samfund om besættelsen af chefposten på det jødiske museum (”Polin”). Gennemfører regeringen en ”fjendtlig overtagelse” af museet ved at fyre den siddende direktør Dariusz Stol og udnævne sin egen kandidat vil det kunne udløse en ny konflikt mellem Polen og USA/Israel. Ny konflikt som i intensitet måske vil kunne måle sig med den der sidste år opstod omkring vedtagelsen af IPN-loven, der bl.a. gjorde det strafbart at erklære at polakker under 2. verdenskrig hjalp nazisterne med jødeudryddelserne.

Forholdet mellem Polen og Israel er blevet et helt særligt had-kærlighed forhold og har gennemløbet forskellige cyklus’er med op – og nedture; og mest nedture, fx i forbindelse med placering af ansvaret for pogromerne mod jøder i Jedwabne og andre historiske hændelser. Det er accepteret af stort set alle i Polen, nu også af regeringen selv, at Mellemøstenkonferencen for nylig var en eklatant fiasko, den levede slet ikke op til målsætningen.

Pompeo og USA’s vicepræsident Mike Pence kom ikke engang med udtalelser, der kunne antyde, at Polen vil får de ønskede amerikanske baser i landet, kaldt ”Fort Trump”. Og Netanyahu så mest af alt besøget som en del af sin egen valgkamp i Israel. En opblødning af forholdet til Polen vil kunne skade Netanyahu på valgdagen. USA vægter forholdet til Israel højere end til Polen.

Som skrevet af Aleksandra Pawlicka i det polske ”Neewsweek” ønsker den polske regering at få skabt ”særlige relationer” til USA og Israel med det formål at kompensere og afbalancere det dårlige forhold til EU.

Et bedre forhold til Israel er ikke nødvendigvis en styrke for Lov og Retfærdighedspartiet indenrigspolitisk her op til parlamentsvalget om nogle måneder. ”Kemien” mellem Israel og Polen er ikke god, helt anderledes forholder det sig når det gælder forholdet mellem Israel og Viktor Orbáns regering i Ungarn. Orbán hjælper gerne den trængte Netanyahu her før valget.