Polen og Danmark under første verdenskrig

 

Illustrationsfoto: Moore, William E.; Russell, James C.

Polen: Første Verdenskrig, som ændrede den geopolitiske situation i Europa, var en anden oplevelse for Polen end for Danmark. Danmark opretholdt i alle krigsårene en neutral stilling, Polen eksisterede på det tidspunkt ikke som en selvstændig stat. Sådan skriver den polske ambassade om et arrangement ambassaden afholder i samarbejde med Københavns Universitet mandag.

Mens i Danmark og resten af ​​Europa blev krigen opfattet som en katastrofe, der sluttede “belle epoque”, var den en “drømmekrig” for Polen. Polakkerne forstod nemlig hurtigt, at kun en krig mellem de stater, der splittede Polen i slutningen af ​​det 18. århundrede (Rusland, Østrig og Preussen), kunne føre til genvinding af landets uafhængighed. 
Der kan dog alligevel trækkes ligheder mellem de to nationer, fordi krig også er et geopolitisk spil, hvor landene skal balancere mellem stormagterne. Da Polen genvandt uafhængighed i 1918, gik den unge stat straks ind i debatten om statens vision. En debat, der også fandt sted i Danmark i slutningen af ​​det 19. århundrede.

Disse spørgsmål og meget mere vil blive drøftet, når professor Marek Kornat fra Det Polske Videnskabsakademi sammen med professor emeritus Uffe Østergaard og lektor ved Roskilde Universitet Claus Bundgård Christensen  i morgen på Københavns Universitet præsenterer deres synspunkter.

Arrangementet foregår mandag den 18. september 2017, kl. 10.15 – 12.00 Københavns Universitet, Sydkampus (Karen Blixens Plads 8 2300 København S), Værelse 27.1.47 og foregår på engelsk. 

Efter debatten vil der være en guidet tur på Mosede Fort (Museum for Første Verdenskrig), hvor nogle af debatdeltagerne vil kommentere udstillingen. Begrænset antal deltagere. Tilmelding  nødvendig via e-mail til rune.larsen@msz.gov.pl
Share This