Polen indfører opsyn med finanssektoren

Illustrationsfoto: Myriam Thyes

Polen: Som Danmark har der i Polen på det sidste været turbulens omkring finanssektoren, på det sidste foranlediget af anklager korruption, der involverer det polske finanstilsyn (KNF). Det polske dagblad ”Gazeta Wyborcza” offentliggjorde for nylig båndoptagelser af samtaler mellem den daværende formand for banktilsynet og en af de daværende store bankejere, kaldt ”Chrzanowski-Czarnecki skandalen” efter de to hovedpersoner.

Afsløringen har skabt voldsom debat, da den belaster den nuværende regering i Polen, ledet af Lov og Retfærdighedspartiet. Nu har parlamentet vedtaget en ny kontroversiel lov, der efter hensigten skal styrke opsynet med bankerne og sikre investorerne på det finansielle marked. Særlig vigtigt er, at loven indeholder nye regler for overtagelse af banker.

Loven gør det lettere for andre banker at overtage banker, der befinder sig økonomiske vanskeligheder, og det har skabt debat, da den omtalte skandale netop vedrører en bankovertagelse. Under arbejdet med den ny lov er diskuteret mulige virkninger for fire kooperative banker, som kan komme i vanskeligheder pga. lav egenkapital. Den skal være på mindst 5 mio. euro. søren.riishøj

Share This