Polen holder stadig lukket for Kaliningrad

Kaliningrad, domkirkeøen. Foto: Ildar Gumerov

Kaliningrad, domkirkeøen. Foto: Ildar Gumerov

Af Uffe Gardel

UffeRusland. Polen afviser at genåbne for visumfri grænsetrafik med Kaliningrad-regionen.

Siden 2012 har beboerne i den russiske Kaliningrad-eksklave kunnet rejse ind i Polen uden visum, i lighed med et arrangement, som Polen og Ukraine har. Og tilsvavrende har polakkerne i de amter som ligger nærmest på grænsen, kunne rejse visumfrit til Kaliningrad,

Denne såkaldte “lille grænsetrafik” har givet masser af indkøbsrejser hen over grænsen; russere køber billige madvarer i Polen, og polakkerne køber billig benzin og billige cigaretter i Kaliningrad.

Men kort for NATO-topmødet i Warszawa suspenderede Polen grænsetrafikaftalerne med både Ukraine og Rusland indtil videre. Beslutningen udløste betydelig opstandelse i Kaliningrad, hvor indbyggerne har været vant til at kunne omgå den russiske fødevareembargo mod EU ved at tage på indkøbsture til de polske supermarkeder. Man regnede dog med at Polen ville åbne igen, når en stor ungdomsfestival i Krakow sluttede med udgangen af juli.

Det skete også i denne uge – men kun for Ukraine. “De grunde som var årsag til suspensionen af trafikken med Rusland, er stadig til stede,” sagde den polske viceudenrigsminister Jaroslaw Zielinski, uden dog at fortælle, hvad de grunde handlede om.

Det russiske udenrigsministerium siger idag i et svar, at man ikke forstår beslutningen. “Efter vores mening er der ikke nogen grund til fortsat at suspendere aftalen (om visumfri grænsetrafik, red.)”, siger en talsmand for ministeriet.

 

 

Share This