Polen har den dyreste strøm i Europa

Det polske kulbaserede kraftværk i Belchatow er et af de mest forurenede kraftværker i hele EU Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen er storforbruger af kul, 80 pct. af produktionen af elektriciteten stammer fra kulfyrede værker, skriver Radoslaw Omachel i det polske ”Newsweek”.

Polen har den dyreste strøm i Europa, og det til trods for at de kulfyrede værker får subsidier fra staten. Prisen er for de polske virksomheder over det sidste år steget med ikke mindre end 67 pct., hvilket rammer de polske virksomheders konkurrenceevne.

Prisstigningerne for almindelige forbrugere holdes nede på 20-40 pct. for at undgå forbrugerprotester. En del af årsagen er de stærkt stigende priser på kul. Der er sket en fordobling af priserne på kul på de europæiske børser i 2018.

EUs system for handel med udledning af CO2 har også bidraget til at forhøje elprisen, med ca. 25 pct. EU’s mål er at vedvarende energi skal nå op på en andel på mindst 40 pct., et fald på 45 pct. i forhold til niveauet i 1990. Polen forsøger at fortsætte med forbruget af kul, dels gennem at promovere nye teknologier, dels gennem at blande kullet med træ og biomasse, men det rækker slet ikke.

Der planlægges også opført atomkraftværker, men det kan blive en dyr fornøjelse, skriver Omachel, der henviser til atomkraftværket i Hinkley i Storbritannien, hvor megawatt prisen er på 550 zloty (ca. 900 d.kr.), langt højere end megawatt-prisen på el produceret med brug af vedvarende energi.

Den polske regering vil bygge vindmøller til havs, men det er en langsommelig og bureaukratisk proces. Til lands skal der ikke opføres vindmøller. Det skyldes i høj grad pression fra landets stærke kul-lobby.

Polens undervisningsminister Anna Zalewska har lige frem været aktiv i ”Stop Vindmøller” kampagnen, og landets ministerpræsident Mateusz Morawiecki har kaldt kullet ”vores sorte guld”. Frem til 2025 vil sammensætningen af de polske brændsler formentlig næppe være ændret, adskillige år frem vil Polen formentlig have Europas dyreste elpriser. Polen er som bekendt lige nu vært for COP24, der slutter i denne uge.

Share This