Polen eksperimenterer med flydende gas (LNG)

Et LNG skib Foto: devopstom

Et LNG skib Foto: devopstom

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Fredag i sidste uge var en historisk dag i Polen. Den dag sejlede det 315 meter lange skib ”An-Nuaman” ind i den nyanlagte gashavn i Swinoujscie med 200 ton flydende gas (LNG) svarende til 120 mio. m3 gas nedfrosset til ikke mindre end -162 grader.

Det er første del af en række tests, der skal munde ud i faste leverancer af flydende gas fra især Mellemøsten. Den første prøvesending var fra Qatar med hvem det polske energiselskab PGNiG har indgået en kontrakt strækkende sig over 20 år.

Efter planen skal anlægget for gas tages i brug den 30. maj 2016. Sejladsen var historisk, for så vidt som ladningen af flydende gas er første ikke-russiske leverance. Målet er at sprede importen, gøre Polen mindre afhængig af Rusland og bruge gas fra 3. lande til at nedbringe prisen på russisk gas.

Eksempelvis fik Letland nedbragt gasprisen med 20 procent efter anlægget af gashavne-afsnittet i Klaipeda. Anlægget i Swinoujscie har fået tilskud fra EU som led i EU’s planer om større spredning af importen. Anlægget er forsinket i mere end to år på grund af forsinkelser i investeringerne i anlægget.

Share This