Polakkerne støtter EU’s klimaplan

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kraftværket i Belchatow er et af de kraftværker, der udleder mest CO2 i Europa. Foto: Ota Tiefenböck

Polakkerne bekymrer sig om miljø og støtter EU`s klimaplan.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU.

Polen: Mens den polske regering forfølger en benhård og kompromisløs linje i forhandlingerne om EU’s klimaplan, har den polske befolkning, ifølge en meningsmåling gennemført den 14-16. Marts, en hel anden mening. EU’s plan for 2030 har blandt andet på dagsordenen en CO-2 reduktion på 40 procent og en andel for vedvarende energi stigende op til 27 procent. Ifølge den nye måling støtter 88 procent af polakkerne en større satsning på vedvarende energi, som et led i bestræbelserne på at reducere energiafhængigheden af Rusland og modvirke klimaforandringer.

59 procent af de polske vælgere ønsker, at Donald Tusk, landets ministerpræsident, skal støtte 40 procent målet for reduktion i CO-2.

Hele 67 procent af de adspurgte deler det synspunkt at klimaforandring er en trussel som vil påvirke deres liv i tiden frem, og hele 57 procent siger, at kandidaternes synspunkter om vedvarende energi og klima vil påvirke deres valg af partier og kandidater ved fremtidige valg. Det er en stor forandring, i forhold til tidligere. Ved tidligere valg har spørgsmål om klima og miljø ikke været udslagsgivende. Undersøgelsesresultaterne er offentliggjort bl.a. på www.euractive.com.

Share This