Polakker fortsat glade for landets regeringsparti

Lov og Retfærdighedspartis Jaroslaw Kaczynski har støtte hos Foto: Silar

Lov og Retfærdighedspartis Jaroslaw Kaczynski har støtte hos 38 procent polakker Foto: Silar

Polen: De seneste demonstrationer i Polen og kritik udefra har har ikke skadet Lov og Retfærdighedspartiet og Kukiz-15”, som stadig har et solidt flertal blandt de vælgere, der ved, hvad de vil stemme på i tilfælde af valg nu. Bondepartiet PSL, KOR-WiN og det socialdemokratiske ”Razem” klarer ikke spærregrænsen på 5 pct.At dømme efter den seneste meningsmåling vil fire partier blive repræsenteret i parlamentet, hvis der var valg nu. Det regerende Lov og Retfærdighedspartiet står til at få 38 pct. af stemmerne, et fald på 4 pct. i forhold til sidste måling, Borgerplatformen får 16 pct., et fald på én procent, Moderne Polen (”Nowoczesna”) står til 15 pct., en stigning på 5 pct., og ”Kukiz-15” til 11 pct., et fald på én pct.

Det tidligere regeringsparti Borgerplatformen har i ugevis været politisk lammet på grund af valgnederlaget og formandsskiftet. Mange har forladt partiet og i stedet sluttet sig til Rychard Petru’s nye liberale parti ”Moderne Polen”.

Nu har Borgerplatformen langt om længe fået ny partiformand, den tidligere udenrigsminister Grzegorz Schetyna. Om han kan standse nedturen kan kun tiden vise. Partiets profil skal bestemmes på en partikongres i juni måned. Schetyna selv lægger op til en centrum-højre linje og har foreslået oprettet en ”bred folkelig front” rettet mod den nye regering, men det er ingen hemmelighed, at forholdet mellem de to konkurrerende liberale partier, ”Moderne Polen” og Borgerplatformen, lige nu mildt sagt er meget anstrengt. De to borgerlige oppositionspartier står næsten lige iflg. meningsmålingerne.

Share This