Pas på når du bruger dit kreditkort i Øst- og Centraleuropa, især i Polen

Den sydpolske by Wroclaw Foto: Ota Tiefenböck

Øst- og Centraleuropa: Det er ferietid og mange danskere vil i den kommende tid drage afsted til Øst- og Centraleuropa og bruge deres kreditkort til både at hæve kontakter og betale med på tankstationer, restauranter og butikker.

Brugen af kreditkort er udbredt i alle de øst- og centraleuropæiske lande og er som regel både den mest uproblematiske og billigste måde at betale på, men pas alligevel på.

Der er ikke fordi de øst- og centraleuropæiske banker snyder, men der er brodne kar i alle lejre. I banksektoren har den navnet DCC (Dynamic Currency Conversion).

DCC betyder, at man, når man hæver kontanter i en bankautomat bliver præsenteret for en valgmulighed for omregning til danske kroner. Denne service bliver præsenteret som en fordel, da man på denne måde sikrer sig en kurs ved at det hævede beløb straks bliver omregnet og trukket fra ens konto i danske kroner.

Problemet er, at valutakursen er fastsat af den bank som driver bankautomaten. Denne vil altid være langt højere end ved en standardomregning, som sker i henhold til Nationalbankens kurs tillagt enkelte procenter, hvis størrelse afhænger af, hvilket kreditort man har.

De fleste danske banker opkræver et gebyr på 30 kroner for at hæve kontanter i udlandet, og det betyder, at de fleste formentlig vil hæve et større beløb. Ved at benytte DCC vil man som regel komme til at betale 100-150 kroner mere per gang, end hvis omregningen sker derhjemme til Nationalbankens kurs.

I de fleste øst- og centraleuropæiske lande, eksempelvis Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet og Rumænien, benytter bankerne ved kontante hævninger denne mulighed for ekstra indtjening. Metoden er fuldt ud lovlig, men ender uden undtagelse med, at man som forbruger betaler langt mere for den lokale valuta end nødvendigt.

Værst står det dog til Polen, hvor DCC ikke kun bliver brugt af bankerne ved kontanthævninger, men også af betalingsstederne. Også her bliver man præsenteret for muligheden for at få beløbet omregnet til danske kroner og skal på betalingsterminalen tilkendegive om man ønsker betale beløbet i polske zloty eller få beløbet omregnet til danske kroner.

Mulighed for at vælge er i mange polske betalingssteder gjort så besværlig, således at man som kunde ofte ikke har nogen valgmulighed over hovedet. Mange betalingssteder, det kan være supermarkeder, forretninger, restauranter, tankstationer m.m., har nemlig fundet ud af, at metoden giver ekstra indtjening og ganske automatisk konverterer beløbet til danske kroner. Det er ulovligt, men det sker ganske ofte i Polen.

Derfor: Vær på vagt og ved betalinger med kreditkort i Polen gør straks og inden betalingen bliver gennemført opmærksom på, at du ønsker at betale i zloty. På denne måde vil du spare en del penge, som du med sikkerhed kan benytte lang bedre end på ekstra gebyrer til polske forretninger.

Share This