Pædofili og den polske kirke

Illustrationsbillede: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: På det seneste har pave Frans flere gange beklaget den udbredte pædofili inden for den katolske kirke. Og selvsamme emne er i højeste grad igen blevet aktuelt i den polske kirke, senest med filmen Wojciech Smarzowskis film ”Kler”, der netop er præsenteret under filmfestvalen i Gdynia.

I filmen skildres det udbredte seksuelle misbrug. Forholdet mellem ”tronen og alteret” er kendetegnet ved ”mafialignende” tilstande, da stort set alle de skyldige er sluppet for straf.

Filmen har naturligvis vakt harme i store dele af kirken. Men kirken har dog reageret, eller rettere, er tvunget til at gøre det. Prymas Wojciech Polak skal være leder af en arbejdsgruppegruppe der i slutningen af november skal aflægge en rapport om problemets omfang.

Wojciech Polak er kendt for sine ret liberale holdninger, fx i spørgsmålet om polsk nationalisme og emner med relation til flygtninge og immigration. Rapporten skal, som det siges, tjene til at ”kommunikere med det polske samfund” om et emne, der efterhånden har skadet kirken meget længe.

For 17 år siden, skriver Pawel Wronski i ”Gazeta Wyborcza” blev biskoppen i Tylaw, Józef Michalik således dømt 2 ½ års fængsel for pædofili, men han vendte tilbage til embedet og blot tre år efter udståelsen af sin dom blev han oven i købet valgt som formand for Episkopat-Konferencen!

En liste over de skyldige i pædofili er reelt aldrig fremlagt, og kirken har aldrig gennemført en større udrensning for at komme problemet til livs. Kirken har kun ”undersøgt sig selv”, og det er ikke den bedste fremgangsmåde. Om der sker nyt efter offentliggørelsen af den nye rapport, får vi at se.

Spørgsmålet om kirkens rolle vil også være et vigtigt emne under den kommende valgkamp, herunder også emner relateret til kirkens økonomi og tvungen religionsundervisning. Et flertal af de unge, fremgår det af meningsmålinger, er imod tvungen regionsundervisning, blandt de ældre er meningerne mere delte.

Share This