Ad

Overlever Ungarns Socialistparti?

MSZP kongresi 2014 med Attilla Mesterházy Foto: Tibor Végh

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Overlever det tidligere så stærke Socialistparti (MSZP) i Ungarn? Er der overhovedet brug for partiet? Det spørger mange i Ungarn efter Europaparlmentsvalget i maj måned. Her opnåede partiet blot 6.1 pct. af de afgivne stemmer. Mange eksperter og meningsdannere, skriver “Hungarian Spectrum”, betragter Socialistpartiets ledelse som”talentløs”, slet og ret.

Valgkampen til Europaparlamentet blev ført katastrofalt dårligt. Til Klub Rádió svarer Lászlo Kovácz, partiets “grand old man”, på spørgsmålet om partiets chancer for at overleve og hvad der skal til for at overleve. Svarene er ikke entydige.

Efter katastrofevalget i 2010, hvor Fidesz fik flertal alene i parlamentet, erklærede daværende leder for Socialistpartiet, Attilla Mesterházy, at et helt nyt ungt hold skulle på banen. Det hjalp ikke, for det betød at det talent og den erfaring der trods alt var tilbage i partiet, helt forsvandt. Nedturen fortsatte.

Den kendte kommentator Ildiko Lendvai mener, at et stort problem for partiet er, at den politiske argumentation har været uheldig, har været for lidt “hard-hitting” i forhold til Fidesz, der blev sejrherren ved Europaparlamentsvalget. Partiet er reelt “i lommen på Fidesz”.

Partiets organisation er ikke tilpasset de nye tider, kendgerningen er jo, at partiet nu er et lille parti. Også lingvisten Lászlo Kálmán hæfter sig ved partiets uheldige “politiske sprog”. At Socialistpartiet lægger op til “konsultationer” med vælgerne for at afværge krisen dur ikke, den metode er som bekendt blevet brugt flittigt af Viktor Orbán.

At kopiere Fidesz er ikke vejen frem, og partiet har heller ikke de tilstrækkelige ressourcer. Frem til valget i 2010 var Socialistpartiet i flere omgange det ledende regeringsparti i Ungarn, klart større end Fidesz, med en vælgeropbakning på over 40 pct. Nu kæmper partiet for sin egen overlevelse!