Overfald på reporter, splittelsen af det polske samfund fortsætter

Af Jimmi Eklöv

Debat: Natten til søndag  blev den kendte studievært Magdalena Ogorek fra det polske-stats tv TVP overfaldet af demonstranter på vej ud til sin bil foran TV huset i Warszawa. Det har selvfølgelig vagt stor opstandelse i Polen. Alle politiske partier siger, at vold selvfølgelig ikke må anvendes og ikke er acceptabel.

Overfaldet er endnu et eksempel på de konflikter og sammenstød der er mellem de to fløje i det polske samfund :  En sekulær-liberal fløj og en socialkonservativ-katolsk, symboliseret ved de to store partier, henholdsvis PO ( Borgerplatformen) og PiS ( Lov og Retfærdighed).

De to fløje som begge har baggrund i Solidaritet, har to helt forskellige visioner for hvordan det polske samfund skal se ud og hvilke værdier det skal bygge på. Det giver sig også til udtryk i mediebilledet. Hvor den store private TV station TVN er kendt for at være meget regeringskritisk, har TVP været mere på det regerende partis side.

TVN er meget liberal og er næsten aldrig kritisk overfor Borgerplatformen og oppositionen men altid kritisk,  ja vel  nærmest negativt indstillet, overfor PiS og regeringen. Det helt omvendte billede er tilfældet hos TVP hvor man er mere konservativ og positiv over PiS.

Hos den liberale opposition har man længe være kritisk og stærkt negativ overfor TVP  som man konsekvent omtaler som en ”regime kanal”  eller TVPiS. Men de liberale glemmer oftest at fortælle, at den gang PO selv var ved magten, var alle førende TV kanaler, også TVP, pro-Borgerplatformen og meget negativ indstillet overfor PiS , som de ofte fremstillede som ”katolske tosser fra bøhlandet” 

Da PiS til trods for negativ omtale i medierne vandt valget, valgte partiet efter ejet udsagn at ”rydde op i TVP”, som man argumenterede med stadig var ledet af gamle kommunister. Man fyrede ledelsen og indsatte en anden. Til store tilfredshed for PiS egne vælgere som længe havde været utilfredse med TVP,  som man opfattede som styret af post-kommunister.

I det hele taget kom PiS til magten på to løfter: Opgør med de gamle kommunister og korruptionen og en større social lighed i Polen, som var trukket socialt skævt under Tusk regeringens ultraliberalistiske reformer.

Fyringen af den gamle ledelese i TVP faldt altså ind under ”løfterne ” om et opgør med de gamle kommunister, man havde lovet, sådan så man det hos PiS selv og  mange af deres vælgere. Udskiftningen af ledelesen i TVP mødte dog straks meget stor modstand i liberale kredse med argumenter om at det var et ulovligt magtindgreb i mediernes frihed. Man anså det som nærmest diktatoriske metoder som PiS hér tog i brug

En del medier i Polen er udenlandsk ejet, heri blandt andet TVN den store nationale private TV kanal. PiS har på et tidspunkt luftet et forslag om, at polske medier skal være mindst 50 procent polsk ejet. Noget der absolut heller ikke har gjort partiet mere populært i de liberale medier.

Det er man ligeglad med hos PiS, for forslaget  har nemlig grobund hos deres vælgere, som anser de ”udenlandske” liberale medier som fjendligt indstillede over for traditionelle polske værdier og forstået ofte, som ”katolske”  og ”patriotiske ”værdier. 

Den sekulære liberale del af den polske befolkning har derimod intet problem med de udenlandsk dominerede liberale medier som de ser, som udtryk for det  ”moderne”og ”tolerante” samfund.

TVP har i samme periode oprustet på patriotiske og historiske programmer. Så som den populære TV serie Czas Honoru (Ærens tid), som handler om den polske modstand både mod nazister og kommunismen under og efter 2.verdenskrig. Kirkelig og katolske programmer har man også fået flere af. Det skal ses på den baggrund af, at både tro og historie betyder meget for de fleste polakker.

PO og oppositionen  har dog til gengæld beskyldt TVP kanalen for at være en ren pro PiS kanal og senest har man fra Borgerplatformens ledelse for nylig besluttet at boykotte alle TVP-programmer, som man beskylder for at være blevet et redskab for politisk kampagne og partipropaganda for PiS. Derfor er alle medlemmer af PO blevet anmodet om helt at afstå fra at deltage i TVP programmer, både på nationalt og regionalt plan – indtil den nuværende tv-bestyrelse er fjernet. Derfor var der demonstranter uden for TV-stationen lørdag aften. De er bare en lille del af en stor utilfredshed og vrede mod TVP i liberale oppositionskredse

Her angreb en del af demonstranterne så altså lørdag aften tv-journalisten Magdalena Ogórek. Andre medarbejdere fra TVP og gæster fra og til TVP kanalen blev også verbalt intimideret viser videoer delt på nettet. Angrebet på Magdalena Ogórek er dog som nævnt tidligere blevet fordømt af mange medier og af brede  politiske kredse i Polen.

EU præsident Donald Tusk fra Borgerplatformen reagerede dog mandag på overfaldet med et tweet, hvor han skriver:

”De løgne som er organiseret af myndighederne for offentlige penge er en forfærdelig og farlig form for vold, hvis ofre vi alle er. Og alle bør i solidaritet hermed på lovlig vis protesterer mod denne løgn”.

Altså endnu et udfald mod TVP. Magdalena Ogerek nævner han ikke med et ord. Det har så igen rejst debatten til nye højder i et splittet Polen og sikkert ikke gjort splittelsen mindre.

Det polske journalist forbund har dog meldt klart ud i mandag aften med et statement ” : “Vi er rystet og bange over at høre om angrebet på Magdalena Ogorek. Verbal og fysisk aggression er i strid med normerne for det sociale liv og skal straffes. Manglende straf til gerningsmændene over dette brutale angreb vil være et dårligt signal at sende til offentligheden. Enhver manifestation af aggression rettet mod journalister er en trussel mod ytringsfriheden, den offentlige debat og underminerer grundlaget for en demokratisk stat.”

Overfaldet på Magdalena Ogerek som kan ses i videoen viser en del af demonstranterne forsøge at forhindre journalisten i at køre hjem fra arbejde ved at blokere gaden og hendes bil. Disse mennesker trækkes dog til side stille og roligt af politiet. 

Derfor lykkedes det i sidste ende for Magdalena Ogerek at komme væk  i en byge at skældsord så som “Fuck dig din løngagtige, ulækre dulle”. (frit oversat). Overfaldet har dog ført til at mange journalister fra TVP nu står frem med eksempler på, at de længe har følt sig chikaneret og intimiederet af oppositionens demonstranter når de har villet dække demonstrationer eller politiske møder.

Det samme har mange fra konservative og katolske aviser følt sig, når det har dækket  demonstrationer for for eksempel fri abort. Så er de blevet mødt med skældsord, forhindret i at udføre deres arbejde eller blevet overdøvet med båthorn som har været et meget anvendt middel hos oppositionens demonstranter. Eksempler på det kan ses i videoen her. 

https://youtu.be/qwstAeP16qo

Det er faktisk sådan i Polen i dag at regeringstilhængere ser TVP og modstanderne ser TVN. Modsætningerne er store i Polen og overfaldet på den kendte reporter Magdalena Ogorek kom som det seneste uhyrlige eksempel af mangel på tolerance for modpartens synspunkter.

Mange danske medier tegner ofte et sort-hvidt billede af situationen i Polen, hvor den liberale opposition er the good guys og PiS er de ”onde. Så enkelt er det ikke, nuancerne er som ofte større end som så. Der skal være valg i Polen og i Danmark, både EU valg og parlamentvalg. Skal du have alle nuancerene med, læs  Mr.East . 

Share This