Østrigsk minister advarer mod islamisering af Balkan

Østrigs udenrigsmininster, Sebastian Kurz ( Foto: Mahmoud

Udenrigsminister Sebastian Kurz advarer mod stigende tyrkisk og saudi-arabisk indflydelse på Vestbalkan

Af Michael Skovgaard

Østrig: ”I Sarajevo og Pristina får kvinder penge for at gå fuldt tildækkede rundt med det formål at præge gadebilledet”, udtalte Kurz til Handelsblatt, ”og vi kan ikke bare se til uden at gøre noget”.

På denne baggrund opfordrede ministeren til, at der blive sat mere fart på tilnærmelsesprocessen mellem EU og det vestlige Balkan. EU står over for store udfordringer i form af Brexit, strømmen af flygtninge og migranter og islamisk terror. Derfor skal man holde et grundigt øje med de politiske spændinger på Vestbalkan og spille en vigtig rolle for at undgå radikalisering og tilbyde troværdige perspektiver for landenes fremtid i EU.

Samtidig bekræfter den tyske Balkan-ekspert professor Werner Weidenfeld fra München tendensen over for nyhedsmagasinet Focus. ”Især Tyrkiet og Saudi-Arabien prøver at gøre deres indflydelse gældende, hvor de kan, og EU er alt for tilbageholdende”, sagde professoren.

Han betonede dog også, at Østrig snart går til valg i lighed med Tyskland, og at Kurz forsøger at rette opmærksomheden mod Balkan. Østrigs blot 30-årige udenrigsminister (ÖVP) står til et kanonvalg og kan ende som Europas yngste regeringschef. Kurz har tidligere spillet en aktiv rolle i lukningen af Balkan-ruten i samarbejde de tidligere østlande.

Share This