Orbáns udenrigspolitiske aktivisme
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ungarn: Viktor Orban betragter bestemt ikke Ungarn som en småstat. I EU kæmper han for hvert lands suverænitet og mod EU-diktater og ikke uden resultater. Derudover har han på det sidste optrappet den udenrigspolitiske aktivisme i forhold til Vestbalkan, Ungarns naboregion.
Han er således på god fod med Vucic, Serbiens leder. Forholdet til Serbien er bedre end til EU-landet Kroatien. I Makedonien har han aktivt støttet Nikola Gruevski, VMRO-DPMNEs national-konservative leder og tidligere regeringschef i Makedonien, og i Slovenien bakkede han under valgkampen for nylig aktivt op om James Jansa, hvis national-konservative parti blev det største ved valget.
Både Gruevski og Jansa har begge været anklaget og dømt for korruption, men det er normal politisk praksis på Balkan over for politiske modstandere. Ungarn har desuden været særdeles aktiv også på mediemarkedet og har opkøbt flere dagblade, TV-stationer, fx TV Alfa i Makedonien, samt højre-nationale internetportaler.
Ungarn støtter naturligt nok en hurtig EU-udvidelse i Vestbalkan. Det vil øge Ungarns indflydelse i EU og samtidig mindske risikoen for EU-sanktioner mod Ungarn. Flere lande på Balkan praktiserer nemlig eller forsøger at indføre “Orbanisme”, det illiberale demokrati.