Orbán signalerer store ændringer i sin regering, men ikke i den førte politik

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Regeringen vil blive ændret og nye vil få ministerposter. Det erklærede Orbán straks efter genvalget ved parlamentsvalget i søndags. Men han løftede ikke sløret for, hvem de nye er, og hvilke af de nuværende ministre, der vil blive ofret.

Den ny regering vil blive præsenteret i løbet af 3-4 uger. Orbán gentog, at han vandt valget primært på grund af befolkningens modstand mod migration og ønsket om national suverænitet.

Ønsket er ”et stærkt Europa med stærke nationalstater”. En mulig ny finansminister kan være den nuværende nationalbankdirektør György Matolczy, som Orbán sætter meget højt. Han står for orden i de offentlige finanser.

Vigtigt i den kommende tredje regeringsperiode i træk er at få vendt den negative demografiske spiral, at få færre til at udvandre og få kvinderne til at føde flere børn. Så familiepolitikken vil formentlig blive opprioriteret.

Adspurgt af journalister afviste Orbán alle beskyldninger om uregelmæssigheder ved valget, også kritikken af det ungarske valgsystem. Hvis Ungarn havde haft det engelske valgsystem, sagde han, ville Fidesz have vundet endnu mere, ja der ville have været tale om en ”landslide” – som det hedder på engelsk.

Spørgsmålet om det centraleuropæiske universitets fremtid ville Orbán ikke, direkte adspurgt af journalister, forholde sig til konkret, og lukningen af avisen Magyar Nemzet og stationen Lánchid Rádió var efter hans mening en ren kommerciel beslutning, bestemt af ejerne.

Orbán erkendte, at støtten til Fidesz i hovedstaden Budapest var for lav, det må der rettes op på. Orbán lagde i sine udmeldinger også vægt på et fortsat nært forhold til Polen, ligesom han understregede de tætte bånd mellem Ungarn og den tyske delstat Bayern, hvor støtten til Orbán er særlig høj, og hvorfra der kommer mange investeringer i Ungarn.

Men Orbán fik også et lykønskningstelegram fra Angela Merkel, der ser frem til Ungarn som en fortsat ”reliable partner”. Fidesz er i samme gruppe i Europaparlamentet som Merkels CDU. I juni skal EU’s kvotesystem drøftes på et særligt møde i Bruxelles, og her skal der ikke ventes indrømmelser fra ungarsk side.

Fra oppositionens side er der blevet klaget over en række uregelmæssigheder ved valget, om de bliver taget alvorligt er tvivlsomt. Den liberale-socialdemokratiske lejr er alvorligt svækket, så der er udsigt til store udskiftninger på ledelsesposterne. Og partiet Jobbik vil formodentlig opleve en skærpet magtkamp mellem partiets ”hardliners” og ”softliners”, de sidste repræsenteret ved den nu forhenværende formand Gabor Vona.

Share This