Orbán om EU pakken: Vi er enige om beskyttelse af retsstatsprincipperne, men uenige om hvordan
Ungarn: For tredje dag i træk diskuterede EU coronaviruspakken. Ungarns premierminister Viktor Orbán gav interview til udenlandske og ungarske journalister i over 20 minutter søndag. Ifølge Orbán blev dusinvis af konfliktspørgsmål diskuteret og takket være indsatsen fra Charles Michel er der nu kun fire tilbage. Den ungarske delegation har dog allerede forudbestilt hotellet og er klar til at blive hele ugen, ofre indenrigspolitisk arbejde og endda også fodbold.
Pakken er ikke eksistentiel for Ungarn, fordi landet ikke er med i euroområdet, og vækstindikatorerne er ikke dårlige, men hvis euroområdet er i problemer, vil den ungarske økonomi også få problemer. Ifølge Orbán arbejder Rådet også under et stort pres og der er flere konfliktspørgsmål.
For det første er det et spørgsmål om størrelsen af coronapakken, som stadig er åbent; for det andet om tilskud eller lån; for det tredje er det en betalingsrabat, de riges privilegium, som ifølge Orbán, er nødvendigt at afskaffe med det samme; og for det fjerde er det en retsstatmekanisme. (retsstatsprincippet skal være en betingelse for udbetaling af støtte).
Ifølge Orbán ønsker Holland en mekanisme til at kontrollere brugen af penge i syd, især Italien. Det er ifølge Orbán først og fremmest en italiensk-hollandsk konflikt, hvor Ungarn er på Italiens side, da landet skal genstarte og stabilisere økonomien hurtigst muligt, så euroområdet ikke kollapser.
Hvad Ungarn angår, er forskellen mellem summen af penge, der strømmer til Ungarn på den ene side og Grækenland og Portugal på den anden side “ydmygende” fra begyndelsen, trods visse justeringer, men Ungarn er villig til at sluge det for at pleje EU ‘ s interesse. Desuden, mener Orbán, skal det påpeges, at det delvist er et lån, hvilket betyder, at Ungarn vil betale mere end landet vil modtage, set i en 30 års horisont.
Ifølge Orbán er der en 100 procent konsensus omkring retsstatprincipperne. Som præsident Macron sagde, de lande som ikke følger retsstaten, ′′’ bør forlade EU med det samme “, ikke blot afskæres fra penge. Orbán er helt enig, han er også enig i mekanismen til at beskytte økonomiske midler mod korruption. Det, de ikke er enige i, er en mekanisme til at beskytte loven.
Dette ville være en ny juridisk mekanisme, der ikke blot kan baseres på fem uklart formulerede aftaletekster. De skal være præcise og skal diskuteres langt og omhyggeligt og måske vil kræve ændringer af stående kontrakter. Så er Ungarn ikke strengt imod det, siger Orbán.
Orbán ved ifølge sine egne ord ikke, hvad den hollandske premierminister Mark Rutte har imod ham personligt eller mod Ungarn. Han angriber Orbán og landet hårdt, tilsyneladende mere end Polen. Ungarn skal ifølge Rutte straffes økonomisk for at overtræde retsstaten. Kommissionen har dog ikke truffet en sådan beslutning eller fastslået det. Orbán appellerede derfor til Tyskland om hurtigst muligt og finde ud af, om Ungarn overtræder loven og ikke følger de eksisterende mekanismer. Han sagde desuden, at Rutte minder ham om kommunisterne før de politiske omvæltninger i Ungarn. Dengang spurgte han dem, hvorfor de ville arrestere ham, hvilken lov fra Kadars Ungarn han krænkede. Da svarede de ham uklart, blot at hans adfærd var mærkelig. Rutte ‘ s gruppe gør det samme med retsstatsmekanismen, at det ikke nødvendigt med en lovovertrædelse, men det er nok at være anderledes.
Ifølge Orbán er problemet dog ikke så meget Rutte, men det hollandske parlament. Parlamentet vedtog en resolution, der minder om den ungarske resolution, som forpligter premierministeren til at insistere på mekanismen. Det ungarske Orbán-parlament har gjort det modsatte. Altså forpligtede Orbán til ikke at give efter. Ender det med, at det ikke kommer til en aftale, er det ifølge Orbán Rutte, der er skyldig, fordi han kun insisterer på at opretholde status quo, mens Rutte er ønsker at ændre det.
Når Orbán siger, at han selv har kæmpet for retsstaten i Ungarn under det kommunistiske regime, for at Ungarn skulle ligne de vestlige samfund som retsstat, spurgte Sándor Zsíros fra ungarske Euronews ham, om han stadig ser det på samme måde. Orbán svarede ham, at spørgsmålet om migration har kompliceret det noget og har ændret hans forståelse af Vesten.
Ifølge Katalin Halmai, Bruxelles korrespondent for venstrefløjens avis Népszava, har Orbán indtaget en korrekt taktik ved at angribe Rutte, fordi det er den hollandske premierminister, der af mange andre politikere bliver gjort til grunden til at der ikke er indgået en aftale. Orbán forsøgte også at presse kravet om, at politiske NGO’ er, der betales af EU-budgettet, skal betragtes som politiske partier. Interviewet sluttede med ordene om, at nu skal han tilbage til sin hollandske ven.