Ad

Orbán og Kaczynski vinder EP valgene i Ungarn og Polen

Formand for Lov og Retfærdighedspartiet Jaroslaw Kazcynski kan være tilfreds med gårsdagens valg Foto: Piotr Drabi

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn/Polen: Ungarns Viktor Orbán og Polens Jaroslaw Kaczynski kan begge være tilfredse med udfaldet af Europaparlamentsvalget. Lov og Retfærdighedspartiet blev klart største parti med 45.5 pct. af de afgivne stemmer, Europæisk Koalition fik 38.3 pct. Robert Biedron’s parti “Forår” (“Wiosna”) klarede spærre grænsen med 6.04 pct., noget lavere end meningsmålingerne forudsagde.

Noget overraskende klarede den ultrakonservative Konføderation med Korwin og Brauer i spidsen ikke spærregrænsen. Kukiz-15 der er repræsenteret i det polske parlament klarede heller ikke spærregrænsen, fik 3.7 pct. af stemmerne. Det er derfor tvivlsomt om Kukiz-15 kommer i parlamentet ved det nationale valg til efteråret.

I Ungarn fik Viktor Orbán’s parti Fidesz godt 50 pct. af stemmerne, helt nøjagtigt 52.14 pct., efterfulgt af oppositionspartierne Demokratisk Koalition (16.26 pct.), Momentum (9.92 pct). Socialistpartiet-Párbeszéd (6.68) samt Jobbik (6.44). Miljøpartiet LMN klarede derimod ikke spærregrænsen.

Polen skal have parlamentsvalg til efteråret, så resultatet ved Europaparlamentsvalget giver det regerende Lov og Retfærdighedspartiet grund til (behersket) optimisme. Valgresultatet er ikke tilfredsstillende for Europæisk Koalition, håbet var at blive større end Kaczynski’s parti. Spørgsmålet er derfor om oppositionen til Lov og Retfærdighedspartiet vil kunne optræde samlet også ved parlamentsvalget til efteråret.

For Viktor Orbán var det altafgørende at sikre sig over halvdelen af stemmerne og således styrke sin position i kampen mod “establishment” i Bruxelles. Spændende bliver, hvilken gruppe Fidesz og Lov og Retfærdighedspartiet nu vil tilslutte sig i Europaparlamentet. Det må tages for givet, at Fidesz nu endeligt forlader den konservative EPP-gruppe, som blev mærbart svækket ved valget.