Orbán i alliance med Netanyahu

Benjamin Netanyahu Foto- Foreign and Commonwealth Office

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Israel/Ungarn: For en uges tid siden holdt Israels ministerpræsident Netanyahu topmøde med regeringscheferne fra de fire Visegrad-lande. Dog bortset fra Polens Mateusz Morawiecki, der sendte afbud fra pga. den genopdukkede strid mellem Polen og Israel om det polske medansvar for jødeudryddelserne under anden verdenskrig.

Netanjahu og andre højtstående israelske politikere skulle under Mellemøsten-konferencen i Warszawa for nylig have gentaget påstanden om polakkers, det ”polske folks” medansvar for Holocaust. Officielt blev det fra israelsk side sagt, at den gengivne formulering i pressen af Netanyahu´s udtalelser var ”fordrejet”. At det senere også kom til udtalelser om, at Polen har fået antisemitismen ”ind med modermælken”, gjorde bestemt ikke tingene bedre.

Den polsk-amerikanske Mellemøsten-konference betragtes bredt i Polen som en fiasko. Lov og Retfærdighedspartiet leder Jaroslaw Kaczynski kaldte Morawiecki til en ”kammeratlig samtale”, Kaczynski var åbenbart på forhånd slet ikke orienteret om konferencens afholdelse. Morawiecki kastede al skyld over på det polske udenrigsministerium. Men denne sag er et af flere eksempler på, at Mateusz Morawiecki’s position som ministerpræsident måske er truet. Måske udskiftes han før valget.

Ungarns Viktor Orbán derimod har derimod fået et hjerteligt og tæt forhold til Netanyahu. Orbán, skriver Maciej Nowicki i det polske ”Neewsweek” skal ligefrem være fascineret af Netanyahu. Og det går tilbage til 2002, lige efter Orbáns valgnederlag. Her lovede Netanjahu at hjælpe Orbán med at genvinde regeringsmagten. Det lykkedes som bekendt i 2010, hvor Orbán fik god hjælp af den kendte israelske PR-mand Arthur Filkenstein. Orbán og Netanjahu har siden afholdt flere bilaterale møder. Netanjahu har, som Orbán, ikke problemer med at mødes med Ruslands præsident Vladimir Putin.

Netanyahu har rigtig meget til fælles. Begge gik ind i politik i tidlig alder. Begge tabte regeringsmagten for så at vinde den tilbage. Begge praktiserer illiberalt majoritetsdemokrati og bekæmper ateisme og antiklerikalisme, immigration og multikulturalisme.

Det skabte nogle ”kurrer på tråden” mellem Budapest og Jerusalem, da Orbán i en tale roste mellemkrigstidens diktator Miklos Horthy, der et langt stykke samarbejdede med Hitler-Tyskland.  Netanyahu erklærede at han ikke havde problemer med det, da Orbán tidligere havde kritiseret Horthy.

Orbán og Netanjahu danner også fælles front i kampen mod milliardæren George Soros og hans idéer. Da den israelske ambassadør i Ungarn, bakket op af jødiske sammenslutninger i Ungarn, kritiserede Ungarn for at holde hånden over antisemitisme, tvang Netanyahu ham til at trække kritikken tilbage. Netanyahu ser heller ikke Orbáns ”krig” med Bruxelles som et problem, Netanyahu selv ser ikke EU som en allieret.

Share This