Ad

Opsigelse af venskabsbyaftale: Kina advarer Prag, I kommer til at mærke konsekvenserne

Illustrationsfoto: Scott Meltzer

Kina/Tjekkiet: Prags opsigelse af en venskabsbyaftale med Bejing skaber vrede i Kina. Den kinesiske ambassade i Prag offentliggjorde tirsdag aften en opfordring til Prag og Tjekkiets regering om at genoverveje beslutningen. I modsat fald truer Kina med foranstaltninger som vil have alvorlige konsekvenser for tjekkiske interesser i Kina, skriver Echo24.

“Vi opfordrer Prags byråd til hurtigst muligt at ændre holdning og tilpasse sin politik til den nuværende udvikling og historiske fremskridt og vender tilbage til vejen som støtter udviklingen i vores bilaterale forhold. I modsat fald vil man til sidst opleve tab i egne interesser, skriver den kinesiske ambassade.

Tjekkiets premierminister Andrej Babis samt udenrigsminister Tomas Petricek meddeler, at Tjekkiets regering respekterer Kina holdning, men ønsker ikke at blande sig i en beslutning truffet af den demokratisk-valgte ledelse i Prag.

Tjekkiets præsident Milos Zeman kritiserer derimod ledelsen i Prag og Prags borgmester Zdenek Hrib.

“Hvis han føler, at han på denne måde skaber en billig reklame for sig selv, som ovenikøbet kun appellerer til en bestem gruppe af befolkningen, og vil lege at Prag fører en uafhængig politik over for Kina, så mener jeg, han tager fejl og at han alvorligt skader tjekkisk-kinesiske forhold, siger han i radiostation Frekvence 1. ota