Ad

OPEC og Rusland stabiliserer olieprisen

Illustrationsbillede: Nandu Chitnis

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Rusland er stadig i høj grad en petrostat, derfor betyder olieprisen rigtig meget for den russiske økonomi. Ikke mindst derfor er samarbejdet i OPEC meget vigtigt.

OPEC og især Saudiarabien ønsker at begrænse udvindingen af olie mest muligt, sådan at prisen på olie kan stabiliseres og helst stige. Rusland er mere nølende, når det gælder begrænsninger i produktionen, men har grundlæggende samme interesse som Saudiarabien.

På mødet for godt en uge siden i Wien blev det besluttet at mindske den daglige produktion af olie med 1.2 tønder om dagen. Det fik straks olieprisen til at stige med 5.1 pct., op til 63,3 dollar tønden. I de sidste par år har prisen på olie bevæget sig omkring de 60 dollar tønden.

Donald Trump havde inden mødet via en af sine velkendte og berygtede tweets advaret mod at begrænse produktionen, verden har ikke behov for højere energipriser, mener han. Men deltagerne i mødet og slet ikke Saudiarabien og det sanktionsramte Rusland vil ikke lade sig styre af Trumps tweets.

På mødet blev der taget særlige hensyn til Iran. Stabiliseringen af olieprisen påvirker balancen på det russiske statsbudget positivt. Vedtagelserne på OPEC-mødet i Wien fik da også prisen på den russiske rubel til at stige med 2 pct.