Nyvalg i Tjekkiet på vej?

Andrej Babis Foto: Jiri Vitek

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Fungerende ministerpræsident rigmanden Andrej Babis’ udtalelse om, at Tjekkiet risikerer nyvalg, hvis der ikke meget snart bliver dannet en regering, har naturligvis medført mange kommentarer i Tjekkiet. Socialdemokratiet (CSSD) fungerende formand Milan Chovanec mener således, at udtalelsen skal ses som et forsøg på at lægge ekstra pres på de andre partier for at få dannet en holdbar ANO-mindretalsregering.

Det borgerlige oppositionsparti TOP9s leder Jiri Pospitil derimod mener, at udtalelsen skal ses som et pres mod socialdemokraterne, der snart skal holde kongres og vælge leder og vælge side i regeringsspørgsmålet.

Babis har allerede lanceret de valgtemaer han vil slå på i en mulig kommende valgkamp: korruptionsbekæmpelse, slankning af regeringen, anlæg af nye veje samt nedsættelse af skatterne. ANO vil ikke have flertal alene med CSSD, men med ODS, men ODS er indtil videre afvisende. Men de borgerlige partier kan få svært ved at få socialdemokraterne over på deres side.

Om Babis og hans parti ANO kan få stiltiende støtte fra kommunisterne og Okamuras yderliggående indvandrerfjendske parti (SPD) er usikkert, men kan ikke helt udelukkes. Kort sagt, regeringsdramaet fortsætter. Milos Zeman blev i januar genvalgt som præsident. Han har helt fra start støttet en ANO mindretalsregering og vil derfor næppe give anti-ANO partierne en reel chance for at danne en alternativ koalition.

Share This