Nyt ekstremt højreparti vandt også valget i Ungarn

Laszlo Toroczkai ved det ungarske grænsehegn Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: I omtalen af det ungarske parlamentsvalg den 3. april er mest blevet fokuseret på valgsejren for Viktor Orbán og hans parti Fidesz. Det overses ofte, at et nyt ekstremt højreparti, Vort Hjemland, også fik pladser i parlamentet. Partiet har rødder i Jobbik, et andet tidligere ekstremt højreparti, som ved sidste valg optrådte mere moderat og tilsluttede sig den koalition, der stillede op ved valget i fællesskab mod Fidesz og Viktor Orbán.

Det nye parti overhaler helt klart Fidesz højere om, kræver eksempelvis Trianon traktaten fra 1920 fjernet og er mildt sagt EU-kritisk. Ungarn skal kræve erstatning fra FN for den ydmygende traktat fra nu godt hundrede år siden. Partiet har også talt om at genoprette kongedømmet og om at indføre dødsstraf. Partiets leder Laszlo Toroczkai har kaldt Vort Hjemlands sejr ”et mirakel”. Men det er kun begyndelsen, mener han. Vi vil frelse Ungarn og genoprette landets tidligere storhed, fremfører han.

Retorikken er, siger iagttagere, åbenlyst antisemitisk og anti-roma. Fidesz kalder han et ”kynisk parti”, som slet ikke er i stand til at varetage Ungarns sande interesser. Politiske analytikere mener, at Toroczkais parti kan true Fidesz, især hvis den økonomiske krise og de sociale problemer vokser. En del ungarere har også været vrede over corona restriktionerne og korruptionen, de har haft Vort Hjemland som et alternativ til Fidesz. Orbán kan til gengæld lettere over for vælgerne og EU fremstå som et mere moderat indstillet parti.

Share This