Nyeste tyske meningsmålinger chokerer

Foto: Ralf Roletschek

De tre seneste meningsmålinger tyder på et helt åbent valg til den tyske forbundsdag om godt en uge

Af Michael Skovgaard

Tyskland: De seneste målinger må give anledning til dybe panderynker hos flere af de etablerede partier. Instituttet Infratest Dimap sender således SPD helt i bund med blot 20 procent. Det dårligste resultat for partiet i nyere tid. Og seneste måling fra Forschungsgruppe Wahlen siger 36 procent til CSU/CDU – en klar tilbagegang i forhold til de knap 40 procent, som Unionen kunne mønstre for en måneds tid siden.

Dermed er GroKo’en – den store koalition mellem CDU/CSU og SPD – ved at nærme sig blot 55 procent, og hvis tendensen holder i ugen op til valget den 24. september, skal der ikke flyttes ret mange stemmer, før det flertal kan komme i fare. I så fald kan Merkel få meget svært ved at danne en ny regering.

Højdespringeren er det højreradikale parti AfD, som står til 12 procent ifølge Infratest Dimap, og seneste måling fra instituttet INSA sender De Grønne ned på 6 procent og dermed tæt på spærregrænsen på 5 procent.

Samtidig viser undersøgelserne, at op mod halvdelen af de tyske vælgere endnu ikke har besluttet, hvor de sætter krydset, og op mod 30 procent har ikke besluttet, om de overhovedet letter sig fra sofaen.

Endelig har valgforskere og eksperter udtalt til flere tyske medier, at der stadig er ”Luft nach oben” for AfD, som appellerer til mange af de ubeslutsomme vælgere. Hvis partiet sniger sig op på 15 procent, kan der blive tale om en helt ny situation i tysk politik, som udelukker både en ny GroKo eller en borgerlig sort-gul regering med CDU/CSU og FDP.

Share This