Nye koalitioner eller store komplikationer

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Med knap 14 dage til valget 24. september er der for alvor gang i spekulationerne om en kommende tysk regering

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Fortsætter den store koalition med CDU/CSU og SPD efter valget? Eller får CDU/CSU og FDP stemmer nok til at danne en sort-gul regering? Eller skal De Grønne med i en såkaldt Jamaica-koalition for at sikre et borgerligt flertal? Eller ender det hele med en situation, hvor ingen af de borgerlige koalitioner kan mønstre et flertal? I så fald kan et nyvalg i Tyskland ikke udelukkes.

Forrige søndags tv-duel mellem Merkel og Schulz gavnede ingen af parterne. De seneste meningsmålinger sender SPD og Schulz ned på 21-24 procent, og CDU/CSU går tilbage til 37-38 procent. Begge partier ligger dermed væsentligt under valgresultatet i 2013, hvor tallene lød på 25 og 41,5 procent.

En sort-gul koalition var det store samtaleemne indtil for nylig, hvor konstellationen stod til næsten 50 procent. Med CDU/CSU’s lette tilbagegang, ser det flertal ud til at fortone sig. P.t. har konstellationen godt 45 procent.

En sort-grøn regering med CDU/CSU og De Grønne kan heller ikke mønstre flertal, og ifølge flere boulevard-aviser i Berlin arbejdes der på højtryk bag kulisserne med en plan om en mulig sort-gul-grøn regering – en såkaldt Jamaica-koalition.

Både FDP og De Grønne har hidtil afvist et sådant samarbejde, da partierne ligger meget langt fra hinanden på områder som energi- og flygtningepolitik.

Men spekulationerne om en Jamaica-koalition har især fået næring efter forlydender om, at SPD vælger at gå i opposition efter et dårligt valg og skifte Martin Schulz ud med Hamburgs borgmester Olaf Scholz. SPD har lidt markante nederlag ved årets delstatsvalg, og partiet har ikke haft en kansler siden Gerhard Schröder i perioden 1998-2005. Flere i partiets bagland skulle således foretrække en helt ny start med en forankring i Hamburg, som er den traditionelle SPD-højborg.

Seneste uofficielle forlydender går ud på, at der arbejdes på at fordele ressort-områder i en kommende Jamaica-koalition. Overraskende nok har FDP-chefen Christian Lindner meldt ud, at han ikke ønsker posten som udenrigsminister, hvilket ellers er normal praksis for juniorpartneren. I stedet ønsker partiet ministerposter på områderne økonomi, sundhedsvæsen og digitalisering.

Problemet med De Grønne i den konstellation kan løses ved, at man henter Baden-Württembergs ministerpræsident Winfried Kretschmann ind som topfigur. 69-årige Kretschmann tilhører partiets pragmatiske højrefløj, og han skulle være udset til en trafikministerpost – et område, hvor diesel-skandalen, el-biler og hensynet til den tyske bilindustris interesser får stor vægt fremover.

Endelig har CSU meldt sig ind i kampen om ressort-områder. Således har Bayerns indenrigsminister Joachim Hermann krævet at få netop denne post i en kommende forbundsregering. Et tegn på, at partiet ønsker mere magt i spørgsmålet om flygtninge og indvandring, hvor et af partiets krav er en øvre grænse på 200.000 migranter og flygtninge årligt.

Udenrigsministerposten er det uafklarede spørgsmål. Måske kan De Grønne overtales til et regeringssamarbejde med udsigten til den post – eller den kan gå til CSU. Elementer i forhandlingerne tyder også på, at de sydtyske delstater stræber efter mere magt og indflydelse i en ny regering.

Så vidt rygtebørsen her fra Berlin. Alt kan stadig ske, da flere målinger viser, at en stor del af de tyske vælgere endnu ikke har besluttet sig. Desuden venter valgeksperter en høj valgdeltagelse på 75-80 procent. De to yderfløjspartier Die Linke og AfD ligger ret stabilt i målingerne på omkring 9-11 procent med en let stigende tendens for AfD’s vedkommende.

Hvis den tendens fortsætter, og CDU/CSU går let tilbage, og FDP og De Grønne stagnerer på 7-8 procent, kan flertallet for en Jamaica-koalition komme i fare.   Eller De Grønne kan ryge helt ud af Forbundsdagen. Partiet har været nede og snuse til spærregrænsen i flere målinger, men har sporet en let fremgang på det seneste. Samtidig viser en ny undersøgelse, at halvdelen af de tyske vælgere gerne ser partiet i en kommende regering.

Hvis SPD står fast ved ikke at deltage i en ny GroKo, kan Tyskland teoretisk set havne i en hidtil uset situation, hvor en mindretalsregering med CDU/CSU er eneste reelle mulighed. Det har man ikke tradition for i landet, og det udfald vil med al tænkelig sandsynlighed medføre et nyvalg.

Ingen ønsker et nyvalg af frygt for yderligere fremgang til det højreradikale parti AfD, og det giver følgende scenarier i prioriteret rækkefølge: En sort-gul regering med CDU/CSU og FPD, hvis de alligevel får sneget sig op over 50 procent. Alternativt en Jamaica-koalition, hvis parterne kan forliges, og hvis konstellationen får mere end 50 procent.

Hvis det ikke bliver tilfældet, er sidste mulighed en fortsættelse af den store koalition med CDU/CSU og SPD. I så fald er der lagt op til SPD eller kaos – og Martin Schulz vil sidde med meget stærke kort på hånden før eventuelle regeringsforhandlinger.

Ganske bemærkelsesværdig er dermed Schulz’ seneste udmelding i dagens aviser: ”Jeg vil være forbundskansler, og hvis fru Merkel vil være med i mit kabinet, er hun velkommen som vicekansler”.

Share This