Ad

Ny regering i Slovenien

Marjan Sarec er Sloveniens premierminister Foto: Kamnik info

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovenien: Slovenien har netop fået en ny centrum-venstreregering efter en større regeringsrokade. Ministerpræsident bliver Marjan Sarec, mens tidligere ministerpræsident Miro Cerar bliver ny udenrigsminister. Karl Erjavec, der før var udenrigsminister, bliver nu forsvarsminister.

Politiske iagttagere venter dog ikke de store forandringer i den førte politik. Sarec har indtil nu mest gjort sig gældende i slovensk lokalpolitik. Han har skuespillerbaggrund og måske af den årsag ikke særlig værdsat blandt mange politiske eksperter hjemme og ude.

Der er tale om en mindretalsregering, så fremtiden er usikker. Nabolandet Kroatien er ikke unaturligt interesseret i, om den ny regeringschef vil fremskynde Kroatiens Schengen-medlemskab, og om striden om grænsedragningen til havs mellem Slovenien og Kroatien vil fortsætte.

Relationerne mellem Slovenien og Kroatien blev mærkbart forværret i 2017, da den permanente Voldgiftsdomstol i Haag dømte til fordel for Slovenien. Kroatien har efterfølgende nægtet at efterkomme afgørelsen og trukket sig fra videre forligsforhandlinger. EU Kommissionen har erklæret sig neutral i konflikten.

Et andet uløst spørgsmål er fremtiden for atomkraftværket ved Krsko nær den kroatisk-slovenske grænse, som skønnes at være et særlig alvorligt problem for Kroatien. Migrant- og flygtningespørgsmålet volder derimod ikke de store politiske kvaler, i hvert fald så længe Balkan-ruten stort set er blokeret for flygtninge takket være aftalerne med Tyrkiet.

Ved valget i juni vandt Janez Jansa, Viktor Obáns mand i Slovenien, 24.92 pct.- af stemmerne, men hans forsøg på at danne regering mislykkedes pga. mangel på partier villige til at gå med hans parti (PDS) en ny regering.