Ny lov i Litauen forbyder at fornærme politikere

Præsidentpaladset i Vilnius Foto: Ota Tiefenböck

Præsidentpaladset i Vilnius Foto: Ota Tiefenböck

Litauen: Litauske politikere vil fremover kunne slæbe sine kritikere i retten, hvis de føler sig angrebet af kritik eller fornærmet. De litauske politikers nye tiltag får dog en blandet modtagelse i de litauske medier.

Litauens nye lov er i strid mod landets forfatningsmæssige rettigheder til at kritisere landets politikere og er et tilbageskridt i retning af sovjetisk diktatur, mener den litauske nyhedsserver 15.min.

“Det skete overraskende hurtigt. Der er heller engang gået en hel måned, siden den nye regeringskoalition er kommet til. Det er et kvart århundrede siden, at det var forbudt for borgerne at sige, hvad de tænkte, have forskellig frisure og have interesse for diverse ting. Glavlit (sovjetisk censurvirksomhed) er på vej tilbage klædt i litauske farver, skriver 15 min i en kommentar.

I avisen Delfi mener juridisk ekspert Gintautas Bartkus ligeledes, at den nye litauske lov er en fejltagelse.

“Offentlige personligheder er nødt til at ofre en del af deres private liv og nogle gange blive udsat for urretfærdig kritik, fordi forskellige holdningers diverstitet er vigtigere og er en garanti for den demokratiske udvikling af samfundet. Ytringsfrihed har brug for frihed uden ristriktioner, siger han. ota

Share This