Nu trues også Rumænien af EU-sanktioner

Rumæniens premierminister Viorica Dancila Foto- Partidul Social Democrat

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien: Vi vil ikke tøve med at bringe også Rumænien for EU-domstolen, hvis regeringen i Bukarest ikke opgiver de foreslåede og vedtagne lovændringer, der lemper straffene for korruption og bl.a. fritager højtstående politikere og embedsfolk for strafforfølgelse. Det erklærede Frans Timmermans, viceformand for Kommissionen under en høring i Parlaments menneskeretskomité mandag.

Rumænien er på dagsordenen på Europaparlaments session onsdag, hvor den rumænske regeringschef Viorica Dancila ventes at være til stede og svare på spørgsmål. Vi vil fortsætte dialogen med den rumænske regering, erklærede Timmermans, men vi vil også, om nødvendigt, drage de nødvendige konsekvenser.

Retssystemet i Rumænien har været under observation (“monitoring”) lige siden landet blev medlem af EU i 2007. Rumæniens regering består af Socialdemokratiet, Alliancen af Liberale og Demokrater samt Demokratisk Union af Ungarere i Rumænien.

Siden valget i 2016 har der været flere omfattende demonstrationer rettet mod regering. Ja der tales om “politics of mass demonstrations”, da valg nærmest skaber mere konflikt end politisk stabilitet. Korruption er et ømtåleligt emne. Ét problem er, at korruptionsanklager et langt stykke har været en del af den politiske magtkamp, for ofte hævntogter rettet mod andre partier end ens eget. Det problem er velkendt i mange andre lande, især SNG-lande, men altså også i visse EU-lande.

Share This