Nord Stream AG har sendt et skib til Østersøen for at undersøge sprængningerne

Foto: FactsWithoutBias1

Af Michael Skovgaard

Danmark/Rusland/Sverige: Nord Stream AG har chartret et specialskib, som skal undersøge sprængningerne af de to Nord Stream-rørledninger nærmere. Skibet skulle således befinde sig i den svenske zone lige nu – det skriver Berliner Zeitung.

Selskabet, som er registreret i Schweiz, meddelte torsdag, at de svenske myndigheder har givet grønt lys for en nærmere undersøgelse af Nord Stream 2. Det forlyder, at specialister vil kunne gå i gang med at fastslå det endelige omfang af skaderne inden for et døgn.

Rent konkret drejer det sig om det russiske skib „Nefrit“, som bliver ledsaget af flere skibe fra den svenske marine. Også det tyske skib „Bayreuth“, som måler forurening i området, er blevet observeret ved stedet.

Nord Stream AG afventer stadig tilladelse fra de danske myndigheder til at undersøge skaderne i dansk farvand.

Det er af afgørende betydning for selskabet at få fastslået skadernes årsag og omfang af hensyn til forsikringen. Hvis der er tale om force majeure, kan seskabet muligvis få erstatning. Her skal der så være tale om en „terrorhandling“ eller sabotage forårsaget af vestlige magter. Men hvis Gazprom selv stod bag sabotagen, vil forsikringen ifølge en juraekspert ikke dække, da en såkaldt „krigshandling“ ikke er dækket i selve policen.

Skaderne kan beløbe sig til en værdi af flere hundrede mio. euro. Ifølge Reuters er ledningerne forsikret hos selskaberne Lloyd‘s,  Munich Re og Zürich. Desuden efterprøver selskaberne, om de skal forlænge forsikringsaftalerne som følge af sanktionerne mod de to rørledninger. Uanset hvad forventes en kommende præmie at stige voldsomt. Hvis ingen vil forsikre rørledningerne, vil det givetvis medføre et endelig stop for drift uanset det videre forløb og mulige reparationer.

Hvem der står bag sabotagen er stadig uklart. Den franske præsident Macron har meddelt, at han har fået at vide af de skandinaviske lande, at de ikke kan sige præcis, hvem der står bag sabotagen. Putin har tidligere beskyldt USA for at stå bag. Senest har Rusland nu beskyldt Storbritannien for at have planlagt og gennemført sabotagen. Men beviser for påstanden har det russiske forsvarsministerium ikke fremlagt.   

Share This