Ad

Nazarbajevs datter fyret fra indflydelsesrig politisk post

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kasakhstan: 2. maj mistede Darigi Nazarbajeva, datter af tidligere præsident Nurzultan Nazarbejev, posten som forkvinde for Senatet, de facto landets vicepræsident og derfor den 2. vigtigste politiske post i landet. Det skriver Mariusz Marszewski og Krzysztof Strachota i en analyse for Center for Øststudier (OSW) i Warszawa (6.5.20).

Fyringen blev besluttet af landets nuværende præsident, præsident Kazam-Zomart Tokajev.  Posten som forkvinde/formand for Senatet blev i stedet overtaget Maulen Aszymbajev, nyudnævnt senator, teknokrat og nu tidligere chef for præsidentadministrationen.

Præsidentens beslutning skabte et politisk jordskælv. Darigi Nazarbajev har været en af de mest aktive og ambitiøse politikere og set som en mulig afløser på præsidentposten.

Det er ingen hemmelighed, at præsident Kazam-Zomart Tokajev og Darigi Nazarbajeva har haft deres indbyrdes uoverensstemmelser. De har især vedrørt håndteringen af de voksende samfundsproblemer i kølvandet på corona pandemien.

Iflg. de officielle tal er mellem 4.000 og 5000 blevet smittet.  De stærkt faldende priser på olie har store konsekvenser for landets økonomi. Hertil kommer voksende etniske spændinger og alvorlige eftervirkninger af naturkatastrofer efter et dæmningsbrud i nabolandet Usbekistan. Skiftet på posten som formand/kvinde for Senatet har betydet yderligere koncentration af magten hos præsidenten.

Nazarbajeva havde forsøgt at begrænse Tokajevs magt via brug af retssystemet men forgæves.  Virkningen af Nazarbajevas fyring er større stabilitet, men ikke mere demokrati i Kazakhstan. At magtkampen er slut øger muligheden for et fredeligt og reguleret skift på præsidentposten, når den tid kommer. Ganske som det skete, da Nurzultan Nazarbajev trak sig tilbage posten, og Tokajev tog over.