Mr. East afslører: NATO generaler kan tage fejl og gør det ofte

Richard Shirreff Foto: US Navy

Af Ota Tiefenböck

otRusland: NATO`s næstøverstbefalende, general Alexander Richard Shirreff, kom i december sidste år i britiske medier med en alvorlig advarsel. Rusland havde ifølge generalen planer om at angribe Baltikum og efterfølgende true Berlin og Vesteuropa med atomkrig. Det russiske angreb ville komme, inden NATO ville nå at opstille sin teknik og soldater i Baltikum i maj, mente generalen.

Medmindre det varslede russiske angreb kommer i de sene timer af aprils sidste dag, må vi konstatere, at selv en NATO general kan tage fejl. Heldigvis for det. Rusland har foreløbigt hverken angrebet Baltikum, Polen eller Vesteuropa, og har formentlig heller ikke haft planer i den retning. Alexander Richard Shirreff har taget fejl.

Det er ikke første gang, en NATO general kommer med denne type forudsigelser. Tidligere øverstkommanderende i NATO general Philip Breedlove kom med jævne mellemrum med udtalelser om Rusland, som i flere omgange var ved at angribe enten Baltikum eller Ukraine. Hans advarsler blev heller aldrig til noget.

Fælles for generalernes fejlagtige forudsigelser er, at de er med til at piske en stemning op. Det er endvidere ganske bemærkelsesværdigt, at udtalelserne kommer fra generaler i NATO, som betegner alle sine aktiviteter som fredsskabende og som burde være professionelle i deres udtalelser.

En forklaring af disse udtalelser kan være, at selv NATO generaler har deres egne interesser. De ønsker formentlig bevare deres arbejdspladser, de ønsker store bevillinger til NATO og våbenindustrien, men de kan også have mere jordnære interesser, som i Alexander Richard Shirreffs  tilfælde kan være større salg af den bog han har skrevet, 2017: War with Russia.

Det mest bemærkelsesværdige i det hele er dog, at de mange medier, som tildeler generalernes udtalelser store avisoverskrifter, ikke følger op på generalernes udtalelser og forholder sig mere kritisk til dem. Det har Mr. East gjort og må hermed slå fast: Stol ikke altid på, hvad NATO generaler siger, de tager nemlig ofte fejl.

 

Share This