Mordet i Kosovo vækker minderne om Kosovo krigen

Illustrationsfoto: Claudio Poli

Kosovo: Mordet på den serbiske politiker Oliver Ivanovic i Kosovska Mitrovica i dag, kan have en forbindelse til den såkaldte Racak massakre, foregået under Kosovo krigen i 1999 og være en slags hævnaktion. Massakren blev afgørende for NATO`s beslutning om at bombe Serbien. Kosovos parlamentsformand Kadri Veseli opfordrede mandag til at minde Racak massakre og i følge den kosovo-albanske dagblad Lajmi sagde:

“Januar er en måned forbundet med en stor sorg, hvor landsbyen Racak ofrede sig for Kosovos frihed. Årene går, men hvad der skete denne dag vil aldrig blive glemt. Kampen for retfærdighed i Racak er ikke over, sagde Kadri Veseli.

Men hvad skete der egentlig i Racak for 19 år siden.

Tragedien i Račak, også kaldet Racak massakren, fandt sted den 15. januar 1999 i landsbyen Racak (albanske Reçak) i Kosovo. Denne dag gennemførte serbiske politienheder kamphandlinger i landsbyen. Den følgende dag blev lig af 45 personer i civilt tøj fundet i området. Kosovo-albanere beskyldte serbere for massakre på civile. Chefen for OSCE’s internationale observatørmission, den amerikanske diplomat William Walker, støttede denne version og beskyldte serberne for etnisk udrensning. Massakren blev afgørende for amerikansk beslutning om at angribe Jugoslavien militært. Den amerikanske administration var overbevist om, at situationen i Bosnien-Hercegovina vil ellers blive gentaget.

Den russiske side afviste hændelsen i Racak, men i sin erklæring den 26. januar 1999, fremført af udenrigsminister Igor Ivanov sammen med den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright, var der intet ord om, hvem der var massakrens skyldige.

Der findes to versioner af, hvad der skete i Račak. Ifølge albanere og NATO-embedsmænd er civile blevet massakreret af de serbiske styrker. Ifølge serberne var de faldne UCK (Kosovos Befrielseshær)-krigere, der blev klædt i civilt tøj og slæbt til Racak, for at simulere en massakre. Tanken om, at ligene blev manipuleret, blev også omtalt af to franske journalister, Renaud Girard og Christophe Chetelot, som observerede et ganske begrænset antal af brugt ammunition og for lidt blod på ligene. Samtidig påpegede de, at serberne på forhånd havde meddelt deres kampoperation i Racak til observationsmissionen og journalisterne og opfordrede dem til observatørernes rolle. Ligene blev fundet dagen efter, da UCK-kommandørerne viste dem til udenlandske observatører.

Det er værd at bemærke, at man ikke har været i stand til at finde synderne for denne påståede forbrydelse ved Den Internationale Domstol i Haag. Først i 2001 blev den serbiske politimand Zoran Stojanović dømt i Pristina for at dræbe en person og skade to andre i Racak. FN og Amnesty International har dømt dommen som ulovlig. Sagen blev ledsaget af et stort politisk pres, og sagsøgeren truede med at folket vil tage retfærdigheden i egne hænder, hvis den anklagede ikke ville blive dømt. ota

Share This