Migrantkrisen: EU må træde i karakter

Flygtninge på banegården i Budapest i september Foto: Mstyslav Chernov

Flygtninge på banegården i Budapest i september Foto: Mstyslav Chernov

 

Af Ota Tiefenböck

Ota -nyt billedeMigrantkrisen: Europa har ingen chance, hvis Grækenland ikke er i stand til at beskytte landets grænse, mener den ungarske udenrigsminister Péter Szijjárto. Ifølge ham er Grækenlands manglende evne til at beskytte landets grænse et stort sikkerhedsmæssig problem, da EU ikke har styr på hvilke og hvor mange migranter ankommer til EU. VIDEO

Péter Szijjárto opfordrer derfor EU til at igangsætte aktiviteter, som garanterer en bedre beskyttelse af EU`s ydre grænser.

Han peger på de centraleuropæiske landes samarbejde, det såkaldte Visegrad samarbejde, hvor EU kan hente inspiration.

Tjekkiet, Slovakiet og Polen har sendt soldater og politi til Ungarn, som hjælper med beskyttelsen af den ungarske grænse.

Kritiske røster kommer ligeledes fra Tjekkiet, hvor general og tidligere kommanderende i Det Tjekkiske Militærs hærstab Jiri Sedivy siger til den tjekkiske nyhedsserver Parlamentni Listy, at ”EU løser mindre vigtige ting, og taler ikke om de vigtige.”

Han mener, at EU har sovet i timen, og betegner EU`s ledelse som mangelfuld.

”I Ukraine venter folk i flere måneder på visum til EU og bliver forhindret i at rejse til EU, mens her får tusindvis af mennesker lov til at ankomme uden nogen kontrol overhovedet. Hvad er så ideen med Schengen, spørger han.

Han udtrykker ligeledes bekymring over kommende problemer og sikkerhedsmæssige risici.

”Ikke alt er lyserødt, realiteterne er helt anderledes. Hvis de (migranterne) ikke får det hele, sådan som de har forestillet sig, vil de blive gradvist radikaliseret. Vi kender situationen fra Danmark, Frankrig, Storbritannien eller Holland, siger han.

Slovenien stoppede lørdag morgen alle togforbindelser mellem Kroatien og Slovenien igen. Togforbindelsen har ellers været genoptaget fredag, men efter nogle få timer valgte landets togbaner Slovenske Zeleznice at stoppe trafikken igen, meddeler det slovenske nyhedsbureau STA.

Tre tog medbringende 3.270 migranter og endnu et tog på vej lørdag morgen blev dog lukket ind i Slovenien, hvor migranterne er blevet indkvarteret i modtagelsescentre over hele landet.

Østrig genåbnede fredag grænseovergangen Spielfeld-Sentilj på grænsen til Slovenien efter en gruppe migranter torsdag aften forsøgte at bryde igennem et hegn på grænsen.

Til den græske havn Piræus ankom i løbet af de seneste 24 timer skibe med 8.700 migranter om bord. Ved den græske ø Lesbos meldes der om, at to skibe medbringende 150 mennesker sank lørdag morgen. En redningsaktion er angiveligt i gang.

Share This