Merkel kalder uddrivelsen af sudetertyskerne “umoralsk”, Tjekkiet protesterer

Sudetertyskerne takker A.Hitler i 1938 Foto: Ukendt

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tyskland/Tjekkiet: I en tale i anledning af verdensflygtningedagen kaldte Tysklands kansler uddrivelsen af de 3 mio. etniske tyskere efter 2. verdenskrig for “umoralsk”. Uddrivelsen fandt sted i henhold til de såkaldte “Benes-dekreter”.  Der var ingen moralsk og politisk retfærdiggørelse herfor, erklærede Merkel blandt andet.

Udtalelsen har vakt stor opsigt i Tjekkiet. Premierminister Andrej Babis siger, at Merkel har med sine udtalelser revet op i gamle dybe sår i forholdet mellem Tjekkiet og Tyskland, glem ikke udryddelsen af landsbyen Lidice og nazi-governøren Reinhard Heyndrich, “bødlen i Prag”, som blev myrdet af modstandsfolk.

Præsident Milos Zeman tilslutter sig fuldt ud kritikken og siger, at tyskerne udgjorde en femtekolonne. I 1990`erne, årene efter fløjlsrevolutionen, var spørgsmålet om sudetertyskerne og deres skæbne også et “hot” emne i Tjekkiet.

Merkels udtalelse kommer lige før meget vanskelige forhandlinger i EU om flygtningepolitikken og bevogtningen af de ydre grænser. Hendes udtalelser gør næppe forhandlingerne lettere. Forhandlingerne kan afgøre den tyske regerings chance for overlevelse.

Share This