Merkel dikterer betingelser for tv-duel

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

 

Tidligere chefredaktør for tv-station beskylder Merkel for afpresning og kalder afgørende tv-duel før valget for et journalistisk ”misfoster”

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Søndag 3. september tre uger før valget sendes den eneste tv-duel mellem forbundskansler Angela Merkel og udfordreren Martin Schulz fra SPD.

Den tidligere chefredaktør for tv-stationen ZDF Nikolaus Brender har fremsat stærke beskyldninger mod Merkel, som skulle have lagt pres på tv-stationen og krævet nogle meget snævre ”rammebetingelser”. Det skriver Der Spiegel.

Således havde tv-stationen foreslået et nyt format og forløb i forhold til tidligere valgkampe, som kansleren dog blankt har afvist. Aftalen om tv-duellen kom først i stand, efter at tv-stationen havde sagt ja til kanslerens betingelser.

Ifølge Brender indebærer betingelserne, at der er visse ting, man ikke må spørge fru Merkel om, og der er visse emner, som Martin Schulz ikke må komme ind på.

Både private og offentlige tv-stationer havde håbet på to valgprogrammer med egentlige dueller og publikum i studiet efter normalt vesteuropæisk mønster, da de ønskede lidt mere spontanitet og fordybelse.

Det endelige format er således endt med, at fire studieværter fra ZDF, ARD, RTL og SAT1 må stille de to kandidater enkle korte spørgsmål på skift, og alt tyder således på, at det ikke kommer til en egentlig debat.

Duellen sendes direkte i tv fra Berlin – uden publikum i studiet som forlangt af Merkel – og det er søndag 3. september kl. 20.15.

Share This