Ad

Medieloven foreløbigt afvist af det polske Senat

TVN24-Foto-Drozdi-Pn

Kommentar af Michael Hardenfelt

Polen: Det polske Overhus (Senatet) har i dag afvist et forslag til ændringer i Medieloven med 53 stemmer mod 37 for at godkende loven og 3 blanke stemmer. Det vil sige, af en del af regeringspartiets (PiS) medlemmer enten stemte imod eller udeblev fra afstemningen. Loven vender nu tilbage til Underhuset (Sejmen), hvor Senatets veto kan afvises med absolut flertal – altså et flertal af tilstedeværende parlamentarikere, hvilket betyder, at blanke stemmer er stemmer imod loven.

Det er højst sandsynligt at PiS ikke er i stand til at samle et sådant flertal, eller måske ønsker de det i virkeligheden ikke. Præsidenten har i øvrigt forudsagt veto, hvis loven vedtages, men eftersom præsident Duda nemt kan skifte mening, er det muligt at han i stedet henviser den til Forfatningsdomstolen, hvor den kan ligge og simre i resten af valgperioden. Præsident Duda kan også vælge at underskrive loven. Det sidste er dog næppe sandsynligt. Det har efter min mening aldrig været meningen, at loven skulle vedtages.

Regeringen består af gale hunde, men de har også en vis selvopretholdelseskraft, og de vil ikke udsætte sig for direkte aktioner mod Polen fra USA’s side. Loven – som ville tvinge den regeringskritiske og amerikanskejede tv-station TVN til at sælge sine aktier (i hvert fald 51% af dem) er beregnet som symbolpolitik. Det er en langemand til Amerika, som nægter at tale med den polske regering, og indenrigspolitisk viser det en handlekraftig regering, som ikke er bange for nogen.

Det er væsentligt, når der er ”hybridkrig” på grænsen til Hviderusland og EU prøver at ødelægge Polen. Formanden for regeringspartiets parlamentsmedlemmer, Ryszard Terlecki, bragte i øvrigt i forgårs politisk storm, efter at han utvetydigt pegede på Polexit fra EU som en løsning på problemerne, hvis EU fortsat vil blande sig i polske forhold.

Banen er således grundigt kridtet op til at regeringen med hård hånd beskytter det polske folk og den polske stats ære mod ondsindede udlændinge – en fortælling som måske vil kunne vende stemningen og give regeringspartiet en valgsejr ved et valg i utide. Et sådant vil blive udskrevet, når partiformand Kaczynski mener, at valget kan vindes, gerne med et så stort flertal, at de kan ændre Forfatningen.