Manglende russisk gas har kostet EU-landene 585 mia. euro

Foto: Ulrichulrich

Af Michael Skovgaard

EU: Ifølge chefen for russiske Rosneft Igor Setsjin har EU-landene brugt 585 mia. euro for at erstatte de manglende russiske gasleverancer. Det oplyste han under et møde i International Economic Forum (SPIEF) i Skt. Petersborg fredag i den forgangne uge. Kilden er Berliner Zeitung.

Setsjin erklærede, at beløbet svarer til det, som EU-landene har brugt på vedvarende energi efter bortfaldet af russisk gas i 2022. Til sammenligning  svarer de 585 mia. til den samlede betaling for russisk gas i løbet af de seneste otte år.

De høje nuværende energiomkostninger rammer især produktionen af stål, gødning, kemiske produkter, glas og keramik. Siden 2022 er produktionen gået tilbage i Europa.

Især Tyskland er hårdt ramt. Ifølge bilindustriforbundet (VDA) overvejer 83 procent af medlemmerne at sløjfe produktionen af biler, busser og relaterede produkter eller flytte produktionen til andre EU-lande eller Nordamerika og Asien.

Desuden er kemigiganten BASF med hovedsæde i Ludwigshafen allerede i gang med at udfase store dele af produktionen i Tyskland. I 2024 bliver 4.200 stillinger nedlagt.

Ifølge Europarådet faldt Ruslands andel af importeret pipeline-gas i EU fra 41 procent i 2021 til 8 procent i 2023.     

Share This