Makedonsk præsidentvalg får kritik

Skopje1

Hovedpladsen i Makedoniens hovedstad Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Det makedonske præsidentvalg i søndags endte som forventet, men var langtfra uden problemer.

Af Sofia Katrine Svensson, valgobservatør for SILBA

Makedonien: De foreløbige meningsmålinger viser, at VMRO-DPMNE kandidat, Gjorge Ivanov har vundet første runde af det makedonske præsidentvalg med 51 procent. Det betyder, at han og den socialdemokratiske opponent Stevo Pendarovski skal kæmpe om pladsen til det kommende præsident- og parlamentsvalg den 27. april.

Valget blev ifølge OSCE administreret udmærket af de valgtilforordnede, men organisationen peger alligevel på en lang række kritikpunkter. Pressedækningen af partierne var ulige fordelt og det er utydeligt, hvem der ejer de respektive medier i Makedonien. Desuden sås der på selve valgdagen masser af eksempler på family voting og car pooling. Car pooling er når partierne tilbyder vælgerne at køre dem til valgstederne til gengæld for deres stemme. Hertil kan der eventuelt indgå aftaler om betaling af el- og gasregninger eller andet. Udenfor valgstederne var der derudover alt for mange intimiderende typer og uautorisede mennesker.

Der var ved optællingen af stemmer ikke helt enighed om, hvad kriterierne var for, at en stemmeseddel var ugyldig, hvorfor man formoder, at mange endte i en forkert bunke. Desuden var der lidt udfordringer med registrering af vælgere, som for eksempel bor 50 mennesker på en adresse eller som slet ikke var registreret. Problemet her var, at vælgere først på selve valgdagen har haft mulighed for at gøre opmærksom på fejlen, og at valgstederne ikke havde mulighed for at korrigere det.

Ivanovs VMRO- DPMNE parti er et højredrejet makedonsk parti, som har brugt en stor del af sin periode til at styrke den nationale identitet gennem opsætning af diverse store statuer i hele Skopje. Partiet er ligeledes massivt kritiseret for omfattende korruption, samt for ikke at bruge pengene på uddannelse og bekæmpelse af arbejdsløshed, som er på næsten 30 procent.

Share This