Makedoniens folkeafstemning: Både Ja og Nej siden erklærer sig som vindere

Makedoniens premierminister Zoran Zaev Foto: Gouvernement de la République de Macédoine.

Makedonien: Både Ja-sigerne og Nej-sigerne i den makedonske folkeafstemning om landets navn erklærer sig som vindere af folkeafstemningen. Ifølge den socialdemokratisk-ledede regering med premierminister Zoran Zaev i spidsen, viser resultatet, hvor 91,33 procent af vælgerne stemte Ja til navneaftale med Grækenland, at makedonerne ønsker medlemskab af EU og NATO. Regeringen vil ifølge ham fortsætte sine bestræbelser på at få navneaftalen vedtaget, selvom at folkeafstemningens resultat ikke er juridisk bindende. Det kan kun ske ved at to tredjedele af parlamentets medlemmer stemmer for aftalen og det kan blive svært, da oppositionspartierne er imod aftalen.

Ifølge oppositionspartiet VMRO-DPMNE, som ligeledes erklærer sig som vinder af folkeafstemningen, er resultatet, eller snarere den lave valgdeltagelse på 36,84, et bevis på, at makedonerne siger nej til navneaftalen med Grækenland. Der skal ifølge Makedoniens forfatning være en valgdeltagelse på mindst 50 procent for at folkeafstemningens resultat er bindende juridisk. Ifølge partiets leder Hristijan Mickoski har vælgerne, ved at holde sig væk fra afstemningen vist, at de ønsker, at Makedonien fortsat hedder Makedonien og ikke som ifølge navneaftalen med Grækenland, Republikken Nordmakedonien.

Det er umiddelbart uklart, hvad der skal ske i den kommende tid. Premierminister Zoran Zaev vil nu forsøge at overbevise oppositionen om at stemme for aftalen eller vil udskrive et valg. ota

 

Share This