Makedonien i NATO? Tabt folkeafstemning ingen hindring, landet kan blive medlem i 2019

NATOs generalsekrtær, Jens Stoltenberg. Foto: NATO

Makedonien: Den netop afholdte folkeafstemning i Makedonien om landets nye navn og indirekte medlemskab af NATO får ingen konsekvenser, selvom den rent juridisk er ugyldig. NATO`s generalsekretær Jens Stoltenberg glæder sig over resultatet af folkeafstemningen, hvor en overvejende flertal har stemt ja til aftalen, skriver det makedonske nyhedsbureau MIA.

”Jeg er glad for et ”ja” i folkeafstemningen. Det er nu op til Skopje at tage det næste skridt. NATO er parat at tage imod landet som alliancens 30. medlem, men det er nødvendigt at implementere navneaftalen. Der er ingen anden vej til medlemskabet, siger Jens Stoltenberg.

Makedonien afholdte søndag en folkeafstemning om landets navneaftale med Grækenland. Afstemningens resultat blev juridisk ugyldig, da kun omkring 36 procent af vælgerne deltog ved afstemningen og ikke som krævet af Makedoniens forfatning mindst 50 procent. Den lave valgdeltagelse skyldes hovedsageligt at både oppositionen og landets præsident opfordrede makedonerne til at boykotte afstemningen.

Jens Stoltenberg og flere europæiske ledere betegner dog alligevel resultatet som en klar tilkendegivelse af makedonernes ønske om medlemskab af NATO og EU og opfordrer Makedoniens regering til at fortsætte arbejdet med at få ratificeret navneaftalen. ota

Share This