Makedonerne skal til folkeafstemning den 30. september

Makedoniens hovedstad Skopje Foto: Jens Panduro

Makedonien: Makedonerne skal til folkeafstemning om landets navneaftale med Grækenland den 30. september. Det besluttede Makedoniens parlament mandag, skriver det makedonske nyhedsbureau Mia.

68 medlemmer af det 120 store makedonske parlament stemte mandag for at afholde folkeafstemningen, hvor makedonerne skal svare på følgende spørgsmål: ”Støtter du NATO og EU medlemskab og accepterer navneaftalen indgået mellem Makedonien og Grækenland?”

Folkeafstemningen er vedtaget med den regerende koalitions stemmer. Det nationalkonservative oppositionsparti VMRO-DPMNE valgte at boykote afstemningen, da navneaftalen ifølge partiet er i strid med Makedoniens forfatning. Partiet har derudover protesteret imod, at afstemningen og selve afstemningsspørgsmålet bliver forbundet med NATO og EU medlemskab.

Makedonien (FYROM) skal ifølge aftalen ændre navn til Republikken Nordmakedonien. Navneændringen er en forudsætning for, at landet kan søge optagelse i NATO og EU. Folkeafstemningens resultat bliver gyldig, hvis mindst 50 procent af vælgerne deltager. ota

Share This