Macrons arrogance ødelægger EU

Emmanuel Macron Foto: Copyleft

Af Ota Tiefenböck

Debat: Jublen var stor, da Emmanuel Macron blev valgt til præsident i Frankrig. Macron blev set som den person, der både kunne redde Frankrig og hele Europa fra den usunde form for nationalisme, der er begyndt at brede sig over hele Europa. Knap halvandet år senere tyder dog alt på, at forventningerne til Emmanuel Macron har været alt for store, og at han blot er endnu en europæisk leder, som har mistet kontakten til realiteterne og lever i sin egen elitære verden.

Emmanuel Macron mener, at hvis et EU land ikke deler de samme holdninger til dybere integration i Europa og ikke har den samme forestilling om, hvad nogle af de europæiske politikere kalder ”solidaritet”, så skal det smides ud af Schengen. Disse ord udtalte Emmanuel Macron efter det for nyligt afholdte EU møde i Salzburg og hans ord er langtfra blevet modtaget med begejstring i Centraleuropa.

Macrons udtalelse er nemlig ikke kun en klar demonstration af den franske præsidents arrogance og selvhøjtidelighed, den er også et klart bevis for, at ordet diplomati ikke er noget Emmanuel Macron ved ret meget om. Det burde ellers ikke være svært at forstå, at en udtalelse som denne må fungere som en rød klud på de lande Emmanuel Macron vil lukke grænserne for.

Af flere forskellige grunde. Den vigtigste af dem er formentlig, at et hvert EU land, som et ligeværdigt medlem af EU, har ret til at have en holdning til Europas fremtid, som gerne må være anderledes, end hvad den franske præsident mener. Den franske præsident er nemlig præsident i Frankrig og har som sådan ikke nogen særfunktion i EU. Han har derfor ikke nogen som helst myndighed til at straffe eller true lande, som mener noget andet end han selv. Den slags kan man i autokratiske samfund ikke i et demokratisk sammenslutning af uafhængige lande.

Emmanuel Macrons udtalelse er ødelæggende for EU. Den slags udtalelser er nemlig med til at splitte EU endnu mere end EU er splittet i forvejen. Men måske er det, hvad Emmanuel Macrons ønske i virkeligheden går ud på. Europa i flere hastigheder, hvor de lande der ønsker det, kan skabe deres globaliserede og multietniske vission af Europa, uden hele tiden at diskutere med de andre lande, som er bekymret ved tanken. Uanset hvordan man ser problematikken og hvilken holdning man har til det fremtidige Europa, er det dog desværre et faktum, at Emmanuel Macron bevidst eller ubevidst arbejder på Europas splittelse.

Share This