Ad

Macron skal møde Putin

Emmanuel Macron foto- Пресс-служба Президента Российской Федерации

Frankrig/Rusland: Frankrigs præsident Emmanuel Macron skal møde Putin den 19. august i Fort Bregancon ved Middelhavet, få dage før G-7 topmødet i Bierritz i det sydvestlige Frankrig i dagene fra 24. til 26. august.

Rusland var oprindeligt med i G-8, men G-8 blev til G-7, da Rusland blev ekskluderet fra klubben i 2014 i kølvandet på annekteringen af Krim. Macron har, modsat nogle andre lande i EU, fastholdt dialogen med Moskva trods de kendte uenigheder om Ukraine. Men når det gælder fx Libyen, Syrien og Iran ser Macron et vist interessesammenfald og derfor også muligheder for at nå diplomatiske løsninger.

Macron mødte for øvrigt for nylig Slovakiets nye præsident Zuzanna Caputova. Det møde var særdeles vellykket, set fra Paris. Macron har ellers ikke haft det for godt med flere EU-lande fra øst og slet ikke Polen og Ungarn, men EU-venlige Caputova ser Macron som en ”symbol på et forenet Europa”.

Caputova blev kritiseret hjemme i Slovakiet for at være Macron for venlig stemt, set i lyset af den dårlige behandling af de central- og østeuropæiske lande i forbindelse med besættelsen af topposterne i EU i kølvandet på Europaparlamentsvalget i maj. Meningerne om EU er meget forskellige. Ingen af topposterne gik til kandidater fra lande i det ”ny” Europa, men  Caputova ser ikke løsningen herpå gennem en afvisning af den aftale, flertallet indgik. søren.riishøj