Lov og Retfærdighedspartiet kan vinde Europaparlamentsvalget

Formand for PiS partiet Jaroslaw Kaczynski Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Skal vi tro den sidste meningsmåling fra IBRiS instituttet vil det regerende Lov og Retfærdighedspartiet kunne vinde valget til Europaparlamentet til maj. Partiet står til 36.2. af stemmerne, Borgerplatformen-KO til 29.6 pct. Robert Biedrons nye parti (”Wiosna”) klarer spærregrænsen og står til 6.4, venstrefløjssammenslutningen SLD får 6.1 pct.

En tilsvarende måling i Ungarn giver Fidesz 54 pct. af stemmerne. De seneste demonstrationer i Ungarn synes ikke at have svækket Viktor Orbáns parti.

Valgkampen op til Europaparlamentsvalget er begyndt også i Polen. Lov og Retfærdighedspartiet har dæmpet anti-EU retorikken i lyset af meningsmålinger, der viser at omkring 80 pct. af polakkerne ønsker at blive i EU og frygter et ”polexit”. Det ændrer dog ikke ved, at Lov og Retfærdighedspartiet stadig er kritisk over for den måde, som EU fungerer på i dag og foretrækker et nationalstaternes Europa. EU skal med andre ord bevæge sig tilbage til det ”gamle, til rødderne”.

På den EU-venlige fløj har tidligere ministre og udenrigsministre for få dage siden, som modvægt til den polske regerings politik, skrevet under på en deklaration om et styrket EU og opretter en ”Europæisk Koalition (”Koalicja Europejska”). Blandt underskriverne finder vi Ewa Kopacz, Leszek Miller Jerzy Buzek, Kazimierz Marcinkiewicz, Wlodzimierz Cimoszewicz og Marek Belka, der alle er tidligere ministerpræsidenter, derudover to tidligere udenrigsministre Radoslaw Sikorski og Grzegorz Schetyna. Koalitionen opfordrer pro-EU partierne til at opstille i fællesskab ved valget til maj, sådan at stemmespild bliver undgået.

Om det lykkes, er tvivlsomt. At Lov og Retfærdighedspartiet fik flertal alene ved sidste valg med godt 37 pct. af stemmerne bag sig, skyldtes netop stemmespildet. Borgerplatformens leder Grzegorz Schetyna vil gerne oprette en koalition, men Katarzyna Lubnauer, leder af partiet ”Nowoczesna” (”Moderne”) er skeptisk over for at indgå i en koalition sammen med Borgerplatformen. Heller ikke en koalition mellem Nowoczesna (Moderne”), Bondepartiet (PS) og venstrepartiet SLD har gode udsigter. Det lille socialdemokratiske parti ”Razem” (”Sammen”) afviser at indgå i valgalliancer overhovedet.

Share This