Litauens nye hårde linje over for Kina, hvorfor?

Den litauiske hovedstad Vilnius Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Litauen: Gennem at vælge den hårde linje over for det mægtige Kina håber det lille Litauen at overtale USA til at styrke interessen for sikkerhed og militær tilstedeværelse i Europa. Det konstateres i en interessant analyse i fra Carnegie Center (29.11.2021), som for øvrigt er støttet af den danske ambassade i Moskva.

Litauens anti-kinesiske linje er af nyere dato. De første tegn på et dårligere forhold til Kina fik vi i 2019 formuleret i den årlige rapport om landets sikkerhed. Præsident Gitanas Nauseda talte imod planlagte kinesiske investeringer i havneanlæg i Litauen. I 2021 er forholdet til Kina så blevet endnu værre. I maj trak Litauen sig tilbage fra de central- og østeuropæiske landes forhandlinger med Kina inden for rammerne af 17+1 formatet. Samtidig blev Huawei selskabets 5G infrastruktur set som en trussel mod den nationale sikkerhed. Det samme gjaldt produkter fra andre kinesiske selskaber, fx Xiaomi og OnePlus. Taiwan fik i Litauen sin egen repræsentation til Kinas store vrede.

Andre lande, Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet og Polen har fulgt Litauens linje, dog kun et stykke ad vejen. I Europaparlamentet har et flertal stemt for et tættere samarbejde med Taiwan, og i USA har både Kongressen og Udenrigsministeriet rost Litauens Kina-politik. Ud over Kina er Litauen også kendt for en meget hård linje over for Hviderusland og Rusland.

Litauens hårde Kina-politik er imidlertid ikke uden ricici, fortsætter analysen. Den var helt anderledes før den nuværende regering trådte til. Under den forrige centrum-venstre regering. I årene efter 2014 blev der gjort et stort arbejde for at udvide litauiske forretninger i Kina, da Rusland standsede al import af fødevarer fra vestlige lande. Fra russisk side var der tale om modsanktioner. EU indførte sanktioner over for Rusland i kølvandet kampene i Donbas og annekteringen af Krim. Eksporten til Kina i årene efter 2014 voksede godt 10 gange i forhold til begyndelsen af 2000`erne. Den samlede handel med Kina nåede frem til 2019 helt op på 1.5 mia., blot 85 mio. med Taiwan.

Den hårdere linje over for Kina fra 2019 blev ikke mødt med udelt begejstring hos præsidenten og i Litauens erhvervsliv. Skulle parlamentsvalget i Litauen i 2004 igen føre til en centrum-venstre regering, vil Kina-politikken således måske blive en del ”blødere”. Og skulle det næste valg i Taiwan føre til en mindre anti-kinesisk regering, må Litauens politik over for Kina nødvendigvis justeres.

Share This