Ad

Litauen efter præsidentvalget – åbning over for Polen

Morgengryets port i Vilnius Foto: Marcin Bialek

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Litauen: Udfaldet af det nylige præsidentvalg i Litauen falder i god tråd med tilsvarende valg i Europa og i eksempelvis Ukraine. Det skriver Gzegorz Górny i en analyse for det polske ugeskrift ”Sieci”.

Mange vælgere er trætte af den gamle ”herskende klasse” og ønsker nye folk. De forlanger forandringer og håber, at nye folk kan bringe dem. I Litauen faldt valget på den uafhængige kandidat, økonomen Gitanas Nauseda. Han fik 65.86 pct. af stemmerne over for sin modkandidat, den konservative Ingrid Simota’s 32.8 pct.

Nauseda’s havde på forhånd afvist alle forsøg på at binde ham partipolitisk. Han siger, at han som præsident vil optræde mere ”aktivt” end sin forgænger, Dalia Grybauskaité, ikke mindst når det gælder den økonomiske politik.

Her er han, efter studier i Tyskland, tæt på den social-liberale styrede markedsøkonomiske model. Han ønsker også at få forbedret forholdet til Polen. I forholdet til Rusland fortsætter den hårde linje, som sin modkandidat vil han nægte at mødes med Putin.

Forholdet til Polen skal, som han siger, have et nyt indhold, en ”ny kvalitet”. Det har efterhånden i mange år været belastet på grund af forskellige udlægninger af historien, Vilnius var i mellemkrigsperioden polsk, og problemer med håndtering af det polske mindretals rettigheder. Derfor aflægges det første udlandsbesøg i Polen.

Eksempelvis åbner han op for at det polske mindretal (også) kan bruge deres polsk skrevne navne, og at personlige dokumenter, ud over litauisk, også kan skrives på polsk, kort sagt mest symbolske spørgsmål. Den ny præsident vælger således at trodse de nationalistiske partier og grupper i sit land.