Ad

Liberale kræfter vinder præsidentvalget i Slovakiet

Zuzana Caputova Foto: Ivodo

Slovakiet: Juristen Zuzana Caputova vandt gårsdagens præsidentvalg i Slovakiet med 40,6 procent af stemmerne, viser en optælling af det slovakiske præsidentvalg, skriver slovakiske medier. I anden valgrunde skal hun deltage sammen med eurokommissær Maros Sefcovic, som har fået 18,7 procent af stemmerne. På de næste pladser får Stefan Harabin 14,4 procent samt ultranationalist Marian Kotleba 10,4 procent.

Zuzana Caputova har fået flest stemmer i Bratislava, 59,65 procent af stemmerne, mens hun i det østlige Slovakiet, eksempelvis Presov kun fik 30,28 procent.

Ifølge Zuzana Caputova ønsker slovakkerne efter sidste års mord på undersøgende journalist Ján Kuciak en ændring af det politiske system i Slovakiet.

”Dette valg er et resultat af et stærkt ønske om ændringer efter den tragiske begivenhed sidste forår og offetlighedens reaktion på den. På mange måder står vi til en vis grad på en skillevej med hensyn til opbygningen af befolkningens tillid og med hensyn til vores udenrigspolitiske orientering, siger Zuzana Caputova.

Ligeledes tidligere premierminister Iveta Radicova er overbevist om, at valgets resultat, hvor to kritikere af det liberale demokrati og repræsentanter for et mere autoritativ regime, Harabin og Kotleba, måtte se sig besejret af to liberale politikere, er et klart bevis på at slovakiske vælgere ønsker ændringer af den politiske scene i Slovakiet.

Zuzana Caputova blev inden valget kritiseret af sine modstandere og den slovakiske kirke for sine liberale holdninger til homoseksuelles adoption af børn samt for at hun er politisk uerfaren.

Zuzana Caputova er 45 år, jurist, aktivist og næstformand i partiet Det Progressive Slovakiet. Næste og afgørende valgrunde mellem Zuzana Caputova og Maros Sefcovic vil blive afholdt om 14 dage. ota