Ad

Ledelsesproblemer i polsk oppositionsparti

Borgerplatformens formand Grzegorz Schetyna Foto: Aargambit

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Borgerplatformen, tidligere regeringsparti, nu Polens største oppositionsparti, har fået et alvorligt ledelsesproblem. Formanden siden 2016, tidligere udenrigsminister Grzegorz Schetyna, som efterfulgte Ewa Kopacz, rangerer meget lavt i meningsmålingerne.

Iflg. en undersøgelse offentliggjort i ”super Express” ønsker kun 6 pct. af de adspurgte ham som partiets leder, hvorimod to yngre i ledelsen, Borys Budka og Rafal Trzaskowski rangerer højt med en opbakning på 20 og 19 pct. De to er langt bedre til at kommunikere via medierne.

Borys Budka var justitsminister i Ewa Kopacz’ regering og har været i front under opgøret med regeringen om ændringer i forfatningen og senest i forbindelse med regeringens indgreb over for retsvæsnet generelt, herunder Højesteret. Han var på tale som formand efter valgnederlaget i 2015, men trak sig dengang til fordel for Schetyna.

Trzaskowski er på tale som partiets kandidat til præsidentposten i Warszawa ved lokalvalgene næste år, men det er lige nu usikkert, om han opstiller. Her har den hidtidige præsident fra Borgerplatformen, Hanna Gronkiewicz-Waltz måttet trække sig ramt af en sag om uregelmæssigheder i forbindelse med reprivatisering af ejendom.

Ingen forventer, at Schetyna trækker sig før lokalvalgene næste år, som bliver den første test mellem regeringen og oppositionen siden parlamentsvalget. Taber Borgerplatformen lokalvalgene, vil Schetyna uden tvivl blive tvunget til at trække sig fra formandsposten.