”Landsbergis-klanen”- stadig en magtfaktor i Litauen
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Litauen: I oktober sidste år fik Litauen en ny regering ledet af højrepartiet Hjemlandspartiet med Ingrida Simonyte som statsminister. Som præsident Gitanas Nauseda er hun økonom, formelt uden partitilknytning, dvs. ”teknokrat”. Simonyte havde været finansminister i Kubilius’ regering under finanskrisen tilbage i 2009 og stod dengang for en meget hård økonomisk politik med budgetbesparelser, skatteforhøjelser og lavere pensioner. Politisk er både præsidenten og ministerpræsidenten placeret mod centrum-højre.
Hjemlandsunionen er i koalition med den liberale bevægelse (LRLS) og Frihedspartiet (LP). Regeringen består af lige mange kvinder og mænd og har det yngste aldersgennemsnit i hele Europa, ikke mindre end 9 ministre er mellem 30 og 40 år. Udenrigsminister i den ny regering er 38-årige Gabrilius Landsbergis. Han er ikke hvem som helst, for han er barnebarn af den første politiske leder i det frie Litauen, den navnkundige nu 89-årige Vytautas Landsbergis, der af sine tilhængere er blevet sammenlignet med Polens Lech Walesa.
Han kommenterer stadig i medierne, især omkring nationale mindedage. Hans politiske karriere i 1990erne var ikke en dans på roser. Hans politiske stil forekom arrogant for rigtig mange vælgere. Hans satsning på en etnisk homogen stat gik ud over det polske mindretal. Allerede i 1994 tabte hans parti regeringsmagten, til det eks-kommunistiske, nu socialdemokratiske socialistiske parti. I 1997 forsøgte han for sidste gang at blive præsident, men nåede ikke anden valgrunde. ”Landsbergis-klanen” har kort sagt stadig politisk magt i Litauen, men barnebarnet Gabriel Landsbergis udtaler sig kun sjældent om sin bedstefar.
I hans familie blev der kun talt litauisk, dog af og til også polsk, da bedstefaderen Vitautas Landbergis’ mor var polak. Den unge Gabrilius Landbergis var i perioden 2014-2018 medlem af Europaparlamentet og blev i 2015 formand for Hjemlandsunionen og i 2016 medlem af parlamentet, Seimas. At valget i 2016 ikke var den store succes for Hjemlandsunionen skyldtes iflg mange iagttagere, at Gabrilius Landsbergis ganske som sin bedstefar virkede arrogant. Han blev ikke ministerpræsident i den ny regering, måske netop fordi det kneb med kommunikationen med vælgerne. Han måtte tage til takke med posten som udenrigsminister.
Men den post er bestemt ikke betydningsløs, slet ikke lige nu, hvor Litauen er dybt berørt af udviklingen i Hviderusland. Flere hviderussiske oppositionelle har fået ophold i Litauen, deriblandt Svjetlana Tsikhanovskaja. Over for Rusland står Litauen for en hård linje, for ”containment” og allerhelst ”tilbagerulning” af Putins regime.
Gabrilius Landsbergis har foreslået NATO-medlemskab for Ukraine, præsident Gitana Nauseda’s har støttet Joe Bidens karakteristik af Putin som ”dræber” (”killer”). Det russiske mindretal i Litauen er det laveste blandt de baltiske lande, på under 10 pct. Familien Landsbergis hører til de rigeste i Litauen, skal være god for en formue på omkring 20 mio. euro især takket være hustruen Austeja’s indtjening. Ægteparret Landsbergis har fire børn. I marts blev Landsbergis genvalgt som formand for Hjemlandsunionen.